Ünnepeld velünk a bukást!

Lehet, hogy hihetetlennek, vagy önáltatásnak hangzik, de a tapasztaltok azt mutatják, a sikerhez tényleg szükség van (néhány) bukásra. És persze arra, hogy képes legyél felállni utána.

Magyarországon sajnos az alapvető hozzáállás az, hogy rettegünk a bukástól. A vizsgán, a randin, a vállalkozásban. Ha mégis megtörténik, hogy valahol kudarcot vallunk, azt igyekszünk rejtegetni a nyilvánosság elől. Még akkor is, ha ezek réges-régen történtek és azóta sikeressé váltunk. A tipikus magyar üzletember nem mesél arról, hogy hány céget vitt csődbe, mielőtt az elsővel megkereste a vagyonát. (Szerencsére vannak kivételek, nemrég a StartLAB Vállalkozói Klubban is hallhattuk, hogy a Szigetlaki Zsoltnak, a Webcam Laboratory és több más sikeres cég elindítójának is volt egy első – és sikeresen bebukott – reklámügynöksége.)

Külföldön viszont a vállalkozók általában büszkék arra is, hogy találkoztak már a sikertelenséggel. Kudarcot vallottak, de fel tudtak állni, tovább tudtak lépni, és végül elérték a céljukat. Ha így fogalmazzuk, a kudarc csak egy fordulat a sztorinkban, egy érdekes kitérő, de nem a történet vége. A kudarc(ok) tanulságai olyannyira fontosak és elismertek, hogy sokan az önéletrajzukban a szakmai tapasztalatok között is felsorolják ezeket. A sztorik pedig azt mutatják, hogy a befektetők is jobban bíznak azokban, akik már túl vannak néhány bukáson.

Tehát bukni önmagában nem kínos, sőt. Azt jelenti, hogy nekifogtál valaminek. Hogy ezt nem csak mi gondoljuk így, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy a bukásnak saját világnapja is van: október 13-a.

Akik ünneplik az International Day for Failure-t, pontosan tudják, hogy a kudarcnak nem feltétlenül van köze ahhoz, hogy mennyire tehetséges valaki, vagy éppen mennyire keményen dolgozik. Vagyis a legtehetségesebbek és a legszorgalmasabbak is bebuknak olykor, és ez az üzleti életben teljesen természetes. A kudarc önmagában nem probléma, sőt, inkább alapja a későbbi sikereknek – amennyiben sikerül felállni utána, és levonni belőle a szükséges tapasztalatokat.  

A legnagyobbak is buknak, és nem szégyenlik. Egy percig sem titkolják, hogy a sikert számos kudarcos próbálkozás előzte meg. Ennek egyik leglátványosabb bemutatása az a videó, amit Elon Musk tett közzé a SpaceX YouTube csatornáján azon a napon, amikor a cég sikeresen fellőtte (és vissza is hozta) a világ első újrahasználható rakétáját. A videó a sikert megelőző leglátványosabb bukásokat mutatja be, robbanások, zuhanások és becsapódások látványos sorozata. Amit olyan feliratok kísérnek, mint: „végül is leszállt, csak nem egy darabban” vagy „ez nem egy robbanás, hanem egy nem tervezett szétszerelés”.  

Persze nem véletlen, hogy ezeket a videókat akkor láthatjuk, amikor a cég – vagy a motiváló előadást tartó ember – már a sikernek örülhet, de tény, amíg nem adjuk fel, addig a humor inkább segít, hogy tovább indulhassunk a cél elérése felé.

Jó szórakozást!