“Végül is leszállt, csak nem egy darabban”

Vitathatatlan, hogy Musk SpaceX nevű cége nagy dolgokat tesz. De nekik sem megy elsőre. Sőt, másodikra sem… Ha Musknak nem gond nevetni a saját hibáin, mi is bátran tehetjük!

A kudarc önmagában nem probléma, sőt, inkább alapja a későbbi sikereknek – amennyiben sikerül felállni utána, és levonni belőle a szükséges tapasztalatokat. Ez persze nem olyan egyszerű, de megvannak a bevált alapelvek, amelyek segíthetnek.  

A SpaceX, korunk egyik leginspirálóbb vállalkozójának – akit szokás az igazi Vasemberként is emlegetni – űripari cége komoly eredményeket ér el a saját területén. 2017 tavaszán például fellőtték az első újra használható rakétát.  

A cég és az alapító büszke örömét két dolog teszi különösen rokonszenvessé.

Egyrészt nem ülnek a babérjaikon, Musk már a gratulációval együtt a következő felszállást jelezte előre. Másrészt pedig egy percig sem titkolják, hogy a sikert számos kudarcos próbálkozás előzte meg. Hogy ezt mindenki láthassa, a SpaceX YouTube csatornáján közzétettek egy összevágott videót a leglátványosabbakból.  

Hol a motorszenzorokkal volt gond, máskor a hidraulikus folyadék fogyott ki, vagy a radarral adódott probléma. Minden esetre, amit látunk, az robbanások, zuhanások és becsapódások látványos sorozata. A SpaceX szerint pedig nincs ezzel semmi gond. A videót olyan feliratok kísérik, mint: 

„végül is leszállt, csak nem egy darabban”  

vagy  

„ez nem egy robbanás, hanem egy nem tervezett szétszerelés”.  

Ráadásul az eseményeket a robbanások és csattanások hangja mellett a Monty Python sorozatból ismerős zene festi alá.  

Persze nem véletlen, hogy ezeket a videókat akkor láthatjuk, amikor a cég már prezentálta a sikeres verziót, de tény, amíg nem adjuk fel, addig a humor inkább segít, hogy tovább indulhassunk a cél elérése fel.