A startupoknak lehetőség is, ami most történik

A mostani válság startupokra gyakorolt hatásáról beszélgettek szakértők az Out of the box virtuális rendezvénysorozat legutóbbi eseményén. Egyetértettek abban, hogy bár a válság kétségtelenül válság ebben a szektorban is, a változás lehetőségeket is jelent. Azoknak legalábbis, akik képesek alkalmazkodni.

Az alkalmazkodás próbája

Egy krízis mindig felszínre hoz lehetőségeket is, innovációs szempontból mondhatni, aranykorra számíthatunk. Sok startupról most derül majd ki, hogy valójában mennyire képes alkalmazkodni. Ez pedig fontos kérdés, mert egy startup sikerét békeidőben is jellemzi az a képessége, amivel a változás kényszereire reagál: a mostani rendkívüli helyzet extrém módon erősíti ezt fel – mondta Simó György, a Day One Capital ügyvezető partnere. Akik túlélik a válságot, komoly lehetőségekhez juthatnak. A versenytársak egy része kihullik, és új megoldások kaphatnak teret. De, hangsúlyozta, a startup szcénában is válság lesz.

Elsősorban likviditási gondok merülhetnek fel, nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek például az éppen tőkebevonás előtt, közben járó cégek. Nehezebb lesz most okos pénzhez jutni, a kockázatitőke társaságok egy része jobban megfontolja, hogy mibe fektet.

Egyrészt a forrásokat a meglévő portfolió megtámasztására fogják fordítani, tehát, ha úgy tetszik, magasabban lesz a léc. A kockázati tőke társaságok ugyanakkor hosszú távon gondolkodnak, aki jó, aki a válságban izgalmas történetet hoz, továbbra is fog tudni befektetéshez jutni – véli a szakértő.

do something great sign

Kép:Unsplash

Most van szerepe az államnak a startup szcénában

Ami változhat, hogy a Közép-Európában amúgy is domináns állami tőkebefektető szereplők ebben a helyzetben, ha átmenetileg is, még dominánsabbak lesznek a szakember szerint. Ehhez csatlakozott Oszkó Péter, az OXO Labs cégvezetője is, aki szerint jelen helyzetben kifejezetten szerencsés, hogy a hazai kockázatitőke alapok többsége nem tisztán piaci forrásokkal működik, hiszen így a pénzek jelentős része továbbra is rendelkezésre áll. A tisztán piaci alapok esetében, külföldről már hallani arról, hogy a vállalt befektetéseket sem tudják folyósítani, így a speciális finanszírozási szerkezet a most a régió számára akár felzárkózási lehetőség is lehet.

A szakemberek akár olyan eszközök megjelenését is várják, amely nem csak az alapkezelők saját portfoliójába tartozó cégeknek, hanem a teljes magyar startup közösségnek szólnak. Pár hónapos likviditási segítség nagyon sokat jelenthet azoknak a cégeknek, amiket pont rosszkor ért a válság, de egyébként piacképesek. Azt ugyanis mindketten hangsúlyozták, piaci megalapozottság nélkül egy cég sem lesz hosszú távon sikeres – így attól sem kell félni, hogy a mostani beavatkozás jelentősen torzítaná a piacot.

Ugyanakkor most nem csak azok a cégek hullhatnak ki, amelyek esetében a piac ezt indokolná, tehát szükség van olyan likviditási forrásra, ami az arra érdemeseket meg tudja támasztani – hangsúlyozta Oszkó Péter. Sokszor azon múlhat, hogy világsiker lesz-e valamiből, hogy a következő fél-egy évet túlélik-e. Egy ilyen átmeneti segítség sokat jelenthet azoknak, akiket rosszkor ért a válság, de értéket képviselő, piacképes cégek, amelyek így túl tudják élni ezt az időszakot.

Régi ötletek új szerepben?

Ugyanakkor a meglévő, fejlesztés alatt álló ötleteket is érdemes áttekinteni, és mérlegelni, hogy ami korábban befektetést kapott, mennyire, vagy miképp lesz életképes a megváltozott környezetben. Nem csak a következő hónapokról van szó, nem ugyanoda fogunk visszatérni, ahonnan a válság előtt indultunk – tette hozzá Winkler Zsolt, a Telenor Magyarország digitális termékfejlesztési vezetője. Véleménye szerint kicsit bizonytalanabb időszak következik a termékfejlesztésben is. Bizonyos költések nyilván csökkenni fognak, a szokások is változnak, tehát érdemes újra gondolni, mire fognak költeni az emberek és mi az, amit használni szeretnének majd.

A válság emellett meglévő eszközök és ötletek számára is teremthet új piacokat. Oszkó Péter példája szerint egy állásinterjúztatásra használt applikáció iránt például nagy az érdeklődés az oktatásból, hiszen lehetővé teszi az online feleltetést kiszűrve, hogy közben más anyagokat nézzen a diák. Tehát felgyorsulhat meglévő ötletek piaci térnyerése, de a nem várt helyzet olyan ötleteket is ki fog termelni, amin most kezdtek el most sokan gondolkodni.

Ezek nem csak a válság hatásainak csökkentésére vagy a hirtelen ugrásszerűen digitálissá váló hétköznapi működésre kínálhatnak választ. A szakemberek szerint nem kétséges, hogy ha az arányok visszarendeződnek majd a digitális és fizikai világban való létezés között, akkor sem a járvány előtti állapot áll majd vissza. Az emberek megszokják és megszeretik a kényelmi szolgáltatásokat, nem akarnak majd például sorban állni többé egy jegypénztárban, vagy több munkáltató jön rá, hogy nem is annyira ördögtől való dolog a home office.