Van trükkje annak, hogy megkedveljenek

Ki tudatosan, ki kevésbé, de az emberek többsége komoly energiákat fektet abba, hogy mások kedveljék. Sőt, ha őszinték vagyunk magunkkal, a legjobb az lenne, ha mindenki azonnal a lábunk előtt heverne, ha csak belépünk egy szobába. Nos, ennek is megvannak a trükkjei.

Akár foglalkozol ezzel, akár nem, minden mozdulatoddal, pillantásoddal jeleket küldesz a világnak. Mivel ezen nem lehet változtatni, a legjobb megoldás, ha legalább tudatosan teszed – vagyis olyan jeleket küldesz, amik a kívánt hatást váltják ki a környezetedből. Nos igen, ez némiképp manipulatívan hangzik, de nincs ezzel semmi baj. Hatást gyakorolsz, de annak érdekében, hogy kellemesebb legyen a környezetedben lenni.

Légy magabiztos és bízz másokban!

Oké, ez a világ legkönnyebben adható és legnehezebben megvalósítható tanácsa. Magabiztosságot szerezni nehéz és hosszadalmas folyamat, ha pedig sikerül, azonnal el kell kezdeni arra figyelni, nehogy a ló túlsó oldalán, az önhittségben találd magad. Az azonban fontos, hogy még ha belül nem is egészen tiszta minden, ne sugározz magadból bizonytalanságot. Az első lépések ennek érdekében olyan apróságok is lehetnek, mint, hogy számodra kényelmes, önazonos ruhát viselsz, vagy igyekszel a találkozókat olyan helyre szervezni, ahol otthonosan mozogsz.

Nem csak magadban, másban is bíznod kell ahhoz, hogy nyissanak feléd az emberek. Próbáld meg alapvetésként kezelni, hogy mindenki barát, amíg nem tesz valamit azért, hogy másképp gondolj rá. Mindenki tiszteletet érdemel, amíg nem tesz valamit, amivel ezt elveszíti.

magyaráz laptop előtt

Kép:Pexels

Próbálj segíteni!

Nagyban segíti a rólad kialakuló pozitív képet, ha tudsz abban gondolkodni, hogy mit tehetsz másokért. Persze ebben is meg kell találni az egészséges határt. Légy segítőkész, de ne válj teherré! Ajánlkozz, ha úgy érzed, szükség lehet rád, de hagyd, hogy a másik döntsön, él-e az ajánlatoddal. Talán meglepő, de ez a legjobb módja annak, hogy mások segíteni akarjanak neked. Először adni kell ahhoz, hogy neked is adni akarjanak.

Szólj a tömeghez!

A sima zenészek és a rocksztárok közötti egyik alapvető különbség, hogy utóbbiak képesek kommunikálni a színpad előtt lévő teljes tömeggel. Ha neked nem is tízezres stadionok közönségével csak mondjuk egy irodányi idegen arccal kell megbirkóznod, akkor is érdemes tudatosan figyelni rá, hogy kapcsolatot teremts velük és érezzék, meg tudtad különböztetni őket a helyiségben lévő szobanövényektől. Próbálj szemkontaktust teremteni a szobában lévő emberekkel, aki pedig viszonozza a pillantásunkat, arra mosolyogj rá!

Az emberek nagy részének az a rossz berögződése, hogy ha találkozik a szeme valaki máséval, azonnal elkapja a tekintetét, nehogy azt higgyék, hogy „bámulja” az illetőt. Pedig ha rövid ideig tartod a szemkontaktust, attól nyitottabbnak és magabiztosabbnak látnak mások. A mosoly azért fontos, mert ugyanez mogorva tekintettel inkább ijesztő lesz. A cél persze az őszinte mosoly lenne, ezt viszont nem könnyű gombnyomásra előállítani. Szakértők szerint segít, ha ahelyett, hogy az izmok megfelelő mozgására koncentrálsz, inkább egy boldog érzést igyekszel felidézni, ami az arcodra is kiül majd.

A mosoly egyébként is alap, ha belépsz valahová. Nem kell teli szájjal nevetni, de ha fel tudsz idézni valami olyasmit az arcodra, mint amikor tavasszal először süt rá a Nap, na az pont az az arckifejezés, ami miatt a körülötted lévők nem is értik miért, de szimpatikusnak látnak. Reméljük, hogy mondani sem kell, de azért jobb a biztonság: MINDIG köszönj az egész „tömegnek”. Az első köszönés akkor is mindenkinek szóljon, ha már belépéskor látod azt, akihez érkeztél.

Kontrolláld a tested!

A szavaidnál is többet árul el rólad a testbeszéded. Megmutatja, hogy mit gondolsz magadról és a világról, vagy hogyan érzed magad az adott helyzetben. Bármilyen furcsa, de olyan apróságnak tűnő dolgok, mint hogy a bizonytalanságot sugalló „vigyázzállás” helyett kényelmes kis terpeszre váltasz, vagy ülve is odafigyelsz rá, hogy egyenesen tartsd a hátad, teljesen megváltoztathatja azt, ahogy viszonyulnak hozzád. Az, hogy erőt sugárzó pózt veszel fel, nem csak a külvilágra van hatással, de saját magadra is. A testtartás hatással van bizonyos hormonok szintjére is a kutatások szerint, így csökkenthető a feszültség és növelhető az önbizalom, derült ki Ami Cuddy, a Harvard Egyetem szociálpszichológusának kutatásából. Hogy mi a power posing, arról itt olvashatsz bővebben.

idősebb férfi figyel

Kép:Pexels

Amikor beszélsz valakivel, próbáld a testhelyzeteddel is megmutatni a nyitottságodat sőt, akár „sebezhetőségedet”. Engedd le a kezed! Ez szemben az összefont karokkal azt mutatja, hogy kényelmesen és biztonságban érzed magad, ami a másik félnek is segít, hogy elengedje magát. Ha több emberrel egyszerre zajlik kommunikáció, figyelj rá, hogy a testeddel mindig kicsit afelé fordulj, aki épp beszél. Ettől úgy fogja érezni, hogy nagyon figyelsz – ezt pedig mindenki imádja.

Figyelj, milyen vagy, ha nem figyelsz

Minden embernek van egy jellegzetes arckifejezése, amit akkor vesz fel, ha semleges helyzetbe kerül. Van, aki ilyenkor szigorúnak látszik, más sértődöttnek, egyes szerencsésekről viszont valamiféle belső mosoly sugárzik. Bár az arcberendezésed adottság, törekedj rá, hogy ez a semleges arcod vidám legyen! Az apró változtatás csak gyakorlás kérdése éppúgy, ahogy a tökéletes szelfi arc.

Utánozás, remek szokás!

Hatásos trükk, ha „tükrözöd” a beszélgetőtársad. Vagyis leutánzod, ahogyan mozog. Előredől és az asztalra támaszkodik? Tegyél így te is! Kér egy kávét? Vegyél magadhoz te is frissítőt! Kutatások szerint ugyanis az emberek jobban érzik magukat a másik társaságában, ha az tükrözi őket. Olyannyira, hogy ha valakik nagyon egymásra vannak hangolódva, a dolog természetes módon is megtörténik. Ha tenned kell érte, akkor fontos megtartani a határokat, különben nem vonzó, hanem idegesítő lesz a dolog – akinek van testvére, biztos vannak emlékei arról is, milyen remekül lehet ezzel őrületbe kergetni a másikat. A módszer finom használata viszont mindig beválik!