A testtartás, ami önbizalmat ad

Miért ült Mark Zuckerberg egy tíz centi magas párnán az adatszivárogtatási botrány kínos szenátusi meghallgatásán? És mi köze mindennek a pszichológiához? Lássuk!

A Cambridge Analytica botránytól hetek óta hangos a sajtó (ha kimaradt, ideje utána olvasni!), az ügy kapcsán pedig a Facebook vezérét, Mark Zuckerberget is az amerikai szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága elé idézték. Bár a sztori kétségtelenül érdekes, mi most nem az adatbiztonsággal, sokkal inkább azzal akarunk foglalkozni, hogy miért ült Zuckerberg egy jó magas párnán a meghallgatás alatt – ahogy azt szemfüles twitterezők kiszúrták.

Nos, bár oldalnézetből elég furcsán fest a dolog, valójában hatásos pszichológiai fegyverről van szó: a párnától a Facebook egyébként csak 170 centi magas vezetője jóval magasabbnak tűnt a szenátorok nézőpontjából. És, hogy ez miért fontos? A magasabb embereket a többség magabiztosabbnak és tiszteletre méltóbbnak látja – ez pedig egy ilyen nehéz szituációban egyáltalán nem mellékes. Kutatások szerint a magasabb emberek többet keresnek, többre értékelik a munkájukat, sőt, jobb vezetőnek tartják őket. Igazságtalan mi? Ha nem is tudunk minden esetben ilyen könnyen nőni pár centit (bár nőknél egy pár magassarkú is sokat segíthet), érdemes azért használni a testbeszéd jelentette lehetőségeket, hogy erősebbnek, befolyásosabbnak tűnjünk, amikor arra szükség van. Erre jó a „power posing”.

Pózolni erőből

Az, hogy erőt sugárzó pózt veszel fel, nem csak a külvilágra van hatással, de saját magadra is. A testtartás hatással van bizonyos hormonok szintjére is a kutatások szerint, így csökkenthető a feszültség és növelhető az önbizalom, derült ki Ami Cuddy, a Harvard Egyetem szociálpszichológusának kutatásából.

A kutató (akinek TED előadása alább nézhető) eredményei szerint már két perc tudatos „power posing” is jelentős változást hoz. A kísérletben ennyi időre kellett az alanyoknak felvenni az előírt gyenge vagy erős pózokat. Előbbiek esetében 20 százalékkal nőtt a tesztoszteronszint, míg utóbbiaknál 10 százalékkal csökkent. A kortizolszint esetében a hatalmi pózokat játszóknál 25 százalékos csökkenést figyeltek meg, míg a nem dominánsokat produkálóknál 15 százalékos növekedést. Mindössze két perc alatt.

Szupernő és asztalra tett láb

Az úgynevezett „hatalmi pózok” (power posing) nem csak az embereknél működnek, az állatok is használják azokat. A madarak felfújják a begyüket vagy kiterjesztik a farktollaikat, a felágaskodó, mellét verő majom és a sikeres gól után magát ünnepeltető focista képe közötti hasonlóság – és mindkét póz üzenete – sem nagyon szorul magyarázatra. E domináns pózokban közös, hogy testünket (mi és az állatok is) kinyújtjuk. Ha pedig valamilyen sérelem ér, szomorúak, bizonytalanok vagyunk, épp ellenkezőleg, összehúzzuk magunkat.

Ennek megfelelően az erős póz a nonverbális viselkedéssel foglalkozó szakirodalom alapján olyan testhelyzet, amely expanzív, azaz nagy helyet foglal el a térből és nyitott. A gyenge pózoknál ezzel szemben a test összehúzódik, kevés helyet foglal el a térből.

Amy Cuddy bemutatja a szupernő pózt
Forrás:Wikipedia

A legtipikusabb domináns pozíció az úgynevezett „szupernő tartás”, ami egyébként férfiaknál is beválik. Kis terpeszállás, kezek a csípőn, ujjak szétnyitva, tekintet egyenesen előre.

Szintén erőt sugárzó mozdulat, ha az asztalon kissé előre támaszkodva nézünk egyenesen előre, vagy ha ülve hatra dőlünk, lábainkat merőlegesen a földre helyezzük, kis terpeszben, egyik karunkkal pedig megtámaszkodunk a széktámlán. Vitathatatlanul domináns póz az asztalra feltett láb és az is, ha hátradőlve egyik bokánkat a térdünkre, két kezünket pedig tarkóra tesszük, szélesre nyitva a könyökünket. Ez utóbbiakat azonban üzleti szituációban semmiképp ne próbáld ki, de más helyzetben is jobb vigyázni velük, nehogy a fent említett gorillához kezdj véletlenül hasonlítani… Mindenképp érdemes figyelni, hogy kerüljük a gyengeség olyan jeleit, mint a görnyedt hát, vagy az összekulcsolt és ölünkbe ejtett kéz. A test előtt összekulcsolt kar kifejezetten védekező hatást kelt, ahogy a lefelé irányuló tekintet is azt mutatja, hogy a másiknak adtuk át az irányítást.

Nem valószínű, hogy a hétköznapi életben pozitív hatást keltenél a rendszeres szupernő beállással, vagy azzal, ha egy tárgyaláson feldobod a lábad az asztalra. A terpeszt se nyissák férfiak se túl szélesre, ez az erőszakos térfoglalás ugyanis inkább már mulatságos, semmint magabiztos. De akár eltúlzott formában is érdemes gyakorolni a saját hatalmi pózodat otthon, a tükör előtt. „Élesben” pedig ennek a finomított változatát használni és az egyenes derékra, nyitott karokra és tekintetre koncentrálni.

Apró trükkök

Ha épp nincs kéznél a Zuckerbergnél bevált párna, elég, ha rendesen kihúzod magad és felemeled az állad, máris pár centivel magasabbnak tűnsz. A megemelt áll azért is mutat magabiztosabbnak a kutatók szerint, mert felfedi a test egyik legsebezhetőbb pontját, a nyakat. Ugyanezen az elven működik a például rendőröknél gyakran látható, hát mögött lazán összefogott kézfej is – ez esetben a hasat, szívet, tüdőt tárod fel az „ellenségnek” mutatva, hogy nem félsz tőle.