Vállalkoznál? Nem kell azonnal felmondanod

A világ legsikeresebb vállalkozói között is sokan vannak, akik már bőven belevágtak a bizniszbe, és közben még alkalmazottként dolgoztak. Ez amellett, hogy egy esetleges bukás esetén is segít puhábbra esni, más szempontból is plusz lehetőségeket jelent – nem tagadva persze a plusz terheket sem.

Steve Wozniak a Hewlett-Packard mérnöke volt, miközben beszállt egy ígéretes vállalkozás előkészítésébe – ez lett az Apple. Henry Ford az Edison Illuminating Co. vezető mérnökeként vágott bele a később a nevét viselő automobilgyártó építésébe. Jack Dorsey pedig webdizájnerként dolgozott abban az időben, amikor a Twitter elindult.

Nem hibáztatjuk őket, és azt a sok-sok más embert, aki főállás mellett építi a vállalkozását, amiért nem ugrottak az ismeretlenbe. Manapság, a távoli munkavégzés és rugalmas munkaidő terjedésével pedig minden eddiginél könnyebb a két párhuzamos életet fenntartani, ameddig az előnyt jelent a vállalkozónak.

A munka és vállalkozás összeegyeztetésének legfontosabb előnye, hogy a „hibrid vállalkozók” puhábbra eshetnek, ha esetleg mégsem jön be a vágyott üzlet. Meg persze kinek nem jön jól egy kis keresetkiegészítés… De számos más előnye is van ennek a konstrukciónak.

laptop telefon

Kép:Unsplash

Kisebb az anyagi nyomás

Egy tanulmány szerint a hibrid vállalkozók egyharmaddal kisebb eséllyel buknak el azoknál, akik hirtelen váltással indultak el. Ebben szerepe lehet annak, hogy a hó elején biztosan megérkező fizetés csökkenti a pénzügyi nyomást, ami pedig segít abban, hogy a vállalkozó nagyobb kockázatot merjen vállalni, amire néha bizony szükség van. Valójában még az is segít, hogy a munka mellett kevesebb idő jut a cég építésére. Így ugyanis a hibrid vállalkozók rá vannak kényszerítve, hogy mielőbb bevonjanak társakat, szakértőket.

Amit a vállalkozásban tanulsz, a céges karriered is fellendítheti

A saját üzleteden dolgozni folyamatos tanulást igényel, ráadásul számos területen kell fejlődni a termékfejlesztéstől a sales-en át a marketingig és a kutatásig.

A vállalkozásban szerzett tapasztalatokat, a készségek fejlesztését az alkalmazottként végzett munkában is remekül lehet kamatoztatni, így a vállalkozás a vállalati karrierre is pozitív hatással lehet. Főként, hogy egy saját vállalkozásban a vezetői készségek fejlesztésére is remek lehetőség kínálkozik, így, ha az alkalmazotti irányban indul be a szekér, felkészültebben léphetsz előre a ranglétrán.

Foglalkozhatsz valamivel, amit imádsz

Rengeteg ember szenvedélyesen érdeklődik olyan dolgok iránt is, amelyeknek semmi köze a munkájukhoz. Egy hobbi bizony sokba kerülhet, és az is elképzelhető, hogy olyan kiemelkedő leszel abban, amit szenvedélyesen csinálsz, hogy az mások számára is értéket képvisel. Ugyanakkor gyakran előfordul, hogy e még kevés ahhoz, hogy biztos megélhetést jelentsen.

A munka mellett elindított vállalkozás lehetőséget adhat olyan kiteljesedésre, amit az alkalmazottként végzett munkánkban nem kapunk meg valamiért, később pedig akár megélhetést is biztosíthat. De ez sem előírás. Sokak számára hosszú távon az alkalmazotti és vállalkozói lét párhuzamossága jelenti a kiteljesedést.