Mi köze a pillecukornak a hatékonysághoz?

Nem kaphatsz meg mindent azonnal. Máskor pedig, bár megkaphatnál valamit, mégis jobban örülsz később, ha erőfeszítést tettél, és ellenálltál a kísértésnek. És ez mennyi helyzetre igaz az életben… a produktivitásra is.

Az amerikai gyerekek kedvenc marshmallow-jának említésére talán már a te szádban is összefut a nyál. De mi köze ennek a produktivitás növeléséhez?

A Stanford Egyetem mára klasszikusnak számító kísérlete volt a „Marshmallow teszt”. A kísérletben egy-egy gyereket ültettek be egy szobába, és eléjük tettek egy pillecukrot. Majd magukra hagyták őket azzal, hogy ha 15 percig nem eszik meg a kínálkozó édességet, még egyet kapnak.

Az alábbi, végtelenül cuki videó pontosan megmutatja a lényeget, a kísértés, késletetett kielégülés és a jövőbeni jutalom érdekében tett erőfeszítés kiváló illusztrációja.

De miért fontos ez? Mert évekkel később az eredeti kísérletben résztvevő gyerekeket megfigyelve kiderült, hogy összefüggés van a későbbi jutalom reményében tett erőfeszítés képessége és olyan mérőszámok között, mint az IQ, vagy az Egyesült Államok egyetemi felvételije során gyakran használt SAT teszten elért eredmény, vagy akár a testtömegindex.

Oké, de mi értelme van ezzel foglalkozni? Patrick Woodhead, a The Startup szakértője hívja fel a figyelmet rá, hogy mindannyian minden nap számos pillecukor pillanattal nézünk szembe. A hétköznapi, felnőtt életünkben ezek gyakran nem olyan könnyen felismerhetők, főleg azért, mert időnként ahelyett, hogy a későbbi elégedettség megszerzéséhez vezetnének, a későbbi elégedetlenség elkerülése múlik rajtuk. A lényeg azonban ugyanaz, mint az eredeti kísérletben: tegyél meg valamit most, bár nehéz, mert felméred annak későbbi pozitív hatásait.

A pillecukor pillanat pedig nem más, mint az, amikor döntést hozol arról, hogy a hosszú távon rossz, de most csábító, vagy a hosszú távon jobb, de most még távolinak tűnő opciót választod.

Nézzünk néhány példát. Mondjuk, amikor lenyomod a szundi gombot az órán (behabzsolod az első felkínált jutalmat), majd hatalmas stresszben rohansz az első tárgyalásodra, és átkozod magad, hogy már megint nem volt időd reggelizni. Pedig hát lehetett volna…

Vagy minden hónap végén kétségbeesel, hogy mennyit költöttél arra, hogy a városban vegyél ebédet, de minden estre, amikor össze kéne dobni valamit, amit másnap magaddal vihetsz, inkább még egy részre szavazol az aktuális sorozatodból.

De hasonló pillanatok természetesen a munkában is vannak. Kisebbek és nagyobb jelentőségűek egyaránt. Lehet olyan apróság, mint hogy épp lusta vagy felírni a nevét és az e-mail címét az embernek, akivel épp csak találkoztál – gondolván, úgyis emlékszel majd rá holnap is …. majd vered a fejed a falba, amikor két hónap múlva eszedbe jut a dolog, és épp nagyon kéne épp az a kontakt. Vagy lehet olyan nagy is, mint hogy mit is kezdesz a céged első bevételével. Elvered, vagy visszaforgatod?

Ahogy a régi kísérlet is bizonyítja, vannak emberek, akik hajlamosabbak a „két pillecukros döntésekre”, míg mások inkább az azonnali örömöt keresik. De senki nem tartozik tisztán egyik vagy másik csoportba, és Woodhead szerint szoktathatjuk is magunkat arra, hogy egyre többször örülhessünk a „két cukorkának”.

Ehhez először is meg kell találnod, mik a legfontosabb pillecukor pillanatok a mostani életedben.

  • Gondold végig, és írd is le azt az 5 dolgot, ami eszedbe jutott a fenti példákat olvasva a saját életedből! Azokat a döntéseidet, amit hajlamos vagy megtenni, bár tudod, hogy később problémát fognak okozni.
  • Ha ez megvan, találd meg a saját problémád esetében a pillecukor pillanatot magát – vagyis azt, amikor döntést hozol az adott kérdésben. Itt kell majd beavatkoznod a saját érdekeben.
  • Ha ez is megvan, gondold végig és tudatosítsd magadban, hogy mit érzel akkor, amikor mégis az „egy, azonnali cukrot” választod az adott pillanatban. Ha ezt jól megfigyeled magadban, az segíthet azonosítani, hogy mi lenne a jobb döntés, amivel elkerülhető lenne a kellemetlen érzés, majd írd le, hogy min változtathatnál.

A fenti példáknál maradva mondjuk állíts be olyan ébresztőt magadnak, ami azt mondja: ha most felkelsz, lesz időd egy finom reggelire, amit úgy szeretsz. Vagy állíts be magadnak minden estére egy értesítést a telefonodra arról, hogy mennyit spóroltál azzal, hogy aznap otthonról vittél magadnak ebédet. Nincs minden pillecukor pillanatra egyformán alkalmas motivációs módszer, de ha végig gondolod a sajátjaidat, meg fogod találni azt, ami segíthet.

Végül, de nem utolsósorban fontos, hogy meg tudd különböztetni az igazán fontos pillecukor pillanatokat, amikor tényleg fontos, hogy megtegyél valamit egy későbbi előnyért (vagy hátrány elkerüléséért), azoktól, amikor igazából csak szívatod magad. Mert van, amikor még úgy is jobban megéri befalni a pillecukrot azon nyomban, ha tudod, hogy később lehetne belőle kettő is…

A hatékonyság növelésére szinte minden menő vállalkozónak megvannak a saját, bevált tippjei. Itt például Steve Jobs bevált praktikáiról olvashatsz.