Keress mentort, és lépj szintet!

Egy mentor hatalmas segítség lehet a civil és az üzleti életben egyaránt. De mit is csinál tulajdonképpen? És hogyan találd meg a megfelelőt a magad számára?

A legtöbb sikeres vállalkozó történetében előbb-utóbb felmerül a mentor mint szereplő. Egy jó mentor a karriered, vagy a céged életciklusának bármely szakaszában sokat segíthet, de az indulásnál, amikor még kevesebb a saját tapasztalatod, különösen sok múlhat rajta. Hiszen évek tapasztalatához juthatsz hozzá anélkül, hogy azokat az éveket magadnak kéne befektetned.

mentor

Kép:Unsplash

A mentorálás fogalmát sokan sokféleképpen értelmezik, van is némi kavarodás a fogalom körül – a BGE egy korábbi projektjében ezzel foglalkoztunk. Az azonban bizonyos, hogy egy kölcsönös befektetést igénylő, bizalmi kapcsolatról van szó a mentorált és a mentor között. Fontos az is, hogy bármennyire is a mentor tűnik az „erősebb félnek”, a mentorált választ, hiszen neki kell bizalmat éreznie a másik iránt első lépésként.

A mentor sok mindenben segíthet, és rengeteg féle különböző mentor-mentorált kapcsolat elképzelhető. Lehet, hogy a vállalkozásfejlesztés elméletében lesz jártas, vagy saját iparági tapasztalatát tudja megosztani, esetleg egy speciális technológiát ismer nagyon mélyen. Vannak azonban alapszabályok, amelyekre érdemes figyelni.

Amennyit adsz, annyit kapsz

A mentor-mentorált kapcsolat kölcsönösségre épül. Vagyis mindkét fél részéről igényel energiabefektetést. A tapasztalatért, tanácsokért cserébe az a minimum, hogy felkészülten mész a találkozókra, hogy ne raboljátok egymás idejét. A mentor nem fog helyetted dolgozni, tehát csak akkor tudod kihasználni a benne rejlő értéket, ha nem kíméled magad.

Egyáltalán nem feltétlenül kell megfogadnod a mentorod tanácsát minden esetben, hiszen a te cégedről van szó. Az viszont fontos, hogy figyelj rá, és fontold meg, amit mond. Éppen a tapasztalata miatt, lehet, hogy igaza lesz olyasmiben is, ami elsőre nem tetszik neked.

Határozd meg a célodat!

Ahhoz, hogy a mentor segíteni tudjon, neked kell tudnod, hogy mit akarsz elérni. Nem feltétlenül csak egy mentorod lehet, de általában egyszerre egy „elsődleges” mentorral érdemes dolgozni. De ez nem jelenti azt, hogy ne kérhetnéd speciális kérdésekben mások tanácsát is. Ahhoz viszont, hogy tudd, ki kell neked, tudnod kell, hogy miben szeretnél támogatást. Olyasvalakire van szükséged, aki konkrét projektek megvalósításában segédkezik? Vagy épp a kapcsolati tőke hiányzik a legjobban egy adott szektorban? Fogalmazd meg az elvárásaidat pontosan! Azt se felejtsd ki, mi is a célod mindezzel, hogy a leendő mentorod megértse, hová is szeretnél a segítségével eljutni. Ez jó alap lesz arra, hogy elkezdődhessen egy előremutató beszélgetés. Ha látod a céljaidat, és hogy mi áll ezek útjában, azt is könnyebben el tudod dönteni, milyen típusú mentorra van szükséged.

A célok kijelölése azért is fontos, mert enélkül a folyamat a tapasztalatok szerint hajlamos szétfolyni, és a mentort inkább csak „tűzoltóként” használod majd, ami igazán pazarlás lenne.

Kezdeményezz!

Mentort nem az Aranyoldalak mentor-szócikkénél találsz. Sokkal inkább úgy, hogy nyitott szemmel jársz az ismerőseid között, a konferenciákon és egyéb rendezvényeken, vagy épp a Linkedinen. Ha valakitől szeretnél tanácsot kérni, ne félj megkérdezni, bármekkora név is a szakmában!

Valakit megkörnyékezni azzal, hogy legyen a mentorod, elég fura szituáció lehet. Ezért, de egyébként is jobb ötlet lépésenként haladni az ismerkedésben, mint minden más kapcsolat esetében is. Először kezdeményezz egy beszélgetést, amiben jobban megismerhetitek egymást, te az ő szakértelmét és emberi kvalitásait, ő pedig a cégedet és üzleti terveidet.

Az első leülés arra szolgál, hogy megtudd, ő-e a megfelelő ember a számodra, és ha igen, vajon nyitott-e arra, hogy mentorálja vállalkozásodat. Hogy jobban induljon a találkozó, a Harvard Business Review tanácsai szerint érdemes az alábbi gesztusokat megtenni:

  • Találkozzatok számára komfortos, könnyen elérhető helyen! Érkezz felkészülten, de nyomulj, tartsd barátiban a beszélgetést!
  • A cél, hogy te is minél jobban megismerhesd őt, és tanulj tőle. Tehát hagyd beszélni! Bőven elég, ha az idő harmadában a tiéd a szó.
  • De nem kell túlzottan szerénynek sem lenned. Ha van, amit szeretnél, nyugodtan kérhetsz már az első alkalommal segítséget, apró szívességet.
  • A találkozó végén fontos, hogy egyértelművé tedd, mennyire hasznosnak találtad a beszélgetést, és hogy örömmel folytatnád.
  • Köszönd meg a beszélgetést, és ezt később emailben is ismételd meg!

Ha az első találkozó jól sikerül, vesd fel egy újabbnak a lehetőségét! Ekkor már előrevetítheted egy hosszú távú együttműködés lehetőségét. Pl.: Remélem, hogy a találkozónkon ott tudjuk folytatni, ahol a múltkor abbahagytuk, és pár új témát is meg tudunk beszélni, melyekben – úgy érzem – nagy segítségemre lehetnél.  Ha minden jól megy, érezni fogod, mikor jön el az ideje a „Nagy Mentor Felkérésnek”.

Ugyanakkor, mivel mentornak lenni komoly idő- és energia befektetés, készülj fel az esetleges visszautasításra is, amivel nincs semmi baj. Ha egy-két tanácsot kaptál, máris nyertél az ügyön!

Fektessétek le a szabályokat!

Ha már kialakult egy bizalmi viszony, rá lehet térni a konkrétumokra, és rákérdezni: hajlandó lenne-e a következő időszakban rendszeresen leülni mentoráló beszélgetésekre. Fontos kijelölni az együttműködés kereteit – mikor mennyit és hogyan találkoztok, milyen kérdéseket mikor beszéltek meg. Ha előre tisztázzátok mindezt, a különböző elvárások nem okoznak problémát később.

Jelöljetek ki egy időintervallumot és a találkozás rendszerességét, ami céljaid eléréséhez szükséges (mondjuk 6 hónapon át, havonta egyszeri beszélgetés). Hasznos lehet akár írásban rögzíteni, hogy az együttműködés során konkrétan mit akartok elérni – vagyis legalább a magad számára készíteni egy munkatervet erre az időszakra. Ez fontos ahhoz, hogy lássátok a közös céljaitokat, és hogy az egyes találkozások alkalmával hová akartok eljutni.

Légy hálás!

A mentor számára is fontos, hogy érezze, az ideje és tudása, amit ad, hasznos. A Harvard Business Review szakértői szerint akár minden találkozó után érdemes egy e-mailben megköszönni az egyeztetést. Egy elhivatott mentor számára pedig nagy öröm, ha az együttműködés lezárulta után is beszámolsz neki a sikereidről.

Egy jó mentori együttműködés nemcsak az üzleti, de a személyes fejlődésedet is megalapozhatja. Fontos tehát, hogy olyan mentort találj, akivel bizalmi viszonyt tudsz kialakítani, és ha megvan, ne sajnáld a saját energiádat sem, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a kapcsolatból!