3+1 tipp a bizonytalanság ellen

2020-ban kis túlzással mindennapossá vált, hogy holnap egészen más világban kell léteznünk, mint tegnap. Az iparágak jelentős többségében komoly a kavarodás, van, ahol a teljes bedőlés, máshol a hatalmas fellendülés miatt kellett alakítani a terveken. Megváltozott a munkahelyünk, az, ahogy a barátainkkal találkozunk, ahogy bevásárolunk és még sorolhatnánk. Ha valamit tanított 2020, akkor azt, hogy fogadjuk el a bizonytalanságot. És nem is tanulhattunk volna ennél hasznosabbat!

A bizonytalanság tűrése nagyon fontos vállalkozói készség. Elfogadása – sőt, egyenesen lehetőségként való felfogása – a design thinking módszertannak is alapvető eleme. A Budapest LAB által is előszeretettel használt és oktatott dizájngondolkodás szerint a lényeg, hogy nem baj, ha nem tudjuk a választ valamire. Az a fontos, hogy álljunk neki kideríteni!

A design thinking alapját jelentő emberközpontú tervezés hívei mindig úgy indulnak neki egy folyamatnak, hogy nem tudják a választ a megoldani kívánt problémára. Ez persze elsőre nem különösebben kényelmes érzés, más szempontból viszont lehetőséget ad a kreativitásra. Arra, hogy számos különböző ötletet vizsgáljunk meg, és akár kifejezetten váratlan megoldásokhoz jussunk el.

Tehát, ha túltesszük magunkat azon, amin valójában úgysem tudunk változtatni, hogy az elénk kerülő kihívások többségére nem lesz „csípőből” (jó) válaszunk (rossz lehet, hogy lenne, de ez egy másik történet), azt tulajdonképpen felszabadító felismerésként is felfoghatjuk. Itt az ideje a kreativitásnak és a kísérletezésnek! Szó nem érheti a ház elejét, hiszen ismeretlen és meglehetősen összetett problémák megoldására nem találtak ki még jobb módszert ennél.

A bizonytalanság valójában rákényszerít, hogy olyan válaszokat és megoldásokat találj, amire korábban nem is gondoltál volna. Tulajdonképpen a rutinszerű innováció felé tett első lépés. Ez pedig csak jó lehet.

Az innováció alacsony szintje mögött gyakran két ok áll. Az egyik, hogy tulajdonképpen egész jól elketyeg minden úgy is, ahogy éppen van. A másik az ismeretlen jelentette kockázat elkerülésének vágya. Nos, a jelenlegi helyzetben kevés dolog van, ami működne éppen úgy, mint ahogy egy évvel ezelőtt tette. Tehát az első visszatartó erőt szerencsésen elhagytuk. Emellett az is biztos, hogy az idei évben talán minden korábbinál gyakrabban kellett teljesen ismeretlen új helyzettel megküzdeni mindenkinek. Ha már úgysem nagyon van választási lehetőség, és szinte kizárt, hogy változtatás nélkül folytasd az életed és a vállalkozásod, miért ne találnád meg benne a pozitívumot?

ködbe vesző út

Kép: Unsplash

A bizonytalanság elleni küzdelmet, a megjósolhatatlan elfogadását segíti, ha lehetőség szerint nem kockáztatsz túl sokat. Az üzleti tervezés esetében ez azt jelenti, hogy az újonnan felmerülő, jónak tűnő ötleteket igyekezz minél hamarabb, és minél kisebb befektetéssel letesztelni. És már el is jutottunk egy másik nagyra értékelt üzleti módszertan, a lean startup alapvetéséhez. Ennek lényege, a „sallangmentes” tesztelés, vagyis az, hogy a (termék)fejlesztési ciklusokat a lehető legrövidebbre kell vágni, az újdonságot pedig minél előbb tesztelni és mérni, hogy a megoldás érték-e a fogyasztó számára, működik-e. Amennyiben nem, azonnal változtatni kell. Tehát nézz másképp a bizonytalanságra!

Tulajdonképpen abban segít, hogy épp úgy építhess vállalkozást (vagy bármi mást), ahogy a leginnovatívabb cégek csinálják.

A bizonytalan környezetben való létezés könnyebbé tételére számos praktika létezik. Többek között segíthet, ha a sok kérdőjel helyett azokra a tényezőkre koncentrálsz, amik felett kontrollal bírsz. Szintén hasznos, ha a lehetséges nehézségek listázása helyett számba veszed a rendelkezésedre álló erőforrásokat. Ez nem jelenti azt, hogy úgy kéne tenned, mintha nem éreznéd rosszul magad. Az, hogy felismerd miben vagy – akkor is, ha az éppen szorongás – az első lépés ahhoz, hogy változtatni tudj rajta.

A bizonytalanság elfogadásának készsége fejleszthető, és ha sikerül állítanod kicsit a gondolkodásodon, még termékeny hatása is lehet.

1. Készülj fel a nemtudásra!

Egészen kicsi korunktól kezdve arra nevelnek minket, hogy a kérdésekre azonnal jó választ kell tudni adni. Így volt az iskolai felelésnél, és akkor is, amikor a főnök, vagy egy ügyfeled tudakozódik valamiről. Valahogy belénk vésődött, hogy annak a tudásában bízunk, aki azonnal vágja a választ. Ezért, ha nincs válaszunk, hajlamosak vagyunk lefagyni – mondják a design thinking módszertant kifejlesztő IDEO szakértői. Hiszen, ha nem tudunk valamit, tájékozatlannak, felkészületlennek, alkalmatlannak érezzük magunkat.

Valójában viszont a világ tele van – manapság pláne – olyan problémákkal, amikre nem lehet azonnal tudni a megoldást. Fontos tehát, hogy tudatosítsd magadban: a „még nem tudom” teljesen valid válasz!

Attól sem kell tartani, hogy a nemtudás beismerésével elvesztenéd a bizalmat. Az őszinte és bátor szembenézés azzal, hogy MÉG nincs kész a válasz a fejedben, valójában éppen, hogy növeli a hitelességedet. Hiszen amikor majd azt mondod, most már tudom, az is hihetőbb lesz.

2. Válts „kellenéről” „lehetnére”!

Hajlamosak vagyunk mindig abban gondolkodni, hogy miképp kell cselekedni, vagy hogyan kell lennie a dolgoknak. A „kell” azt sugallja, hogy egyetlen jó út van, és ha nem arra indulsz, hibázol. Ez pedig érthető módon megint sokszor vezet lefagyáshoz és pánikhoz. Itt az ideje, hogy inkább – akár párhuzamos – lehetőségekben gondolkozz!

A bizonytalan helyzetek megoldásakor sokkal inkább a sokféle lehetőség feltérképezésére az eredményre vezető. Időt kell adnod és szánnod arra, hogy végig gondolj és kipróbálj különböző forgatókönyveket.

Nem egyetlen helyes választ kell megtalálnod a sok helytelen között, hanem feltérképezni a lehetőségeket. Ez a lefagyásból az optimizmus és a kreativitás felé vezet.

3. Koncentrálj az alapvető értékeidre!

A körülmények változnak, és ennek megfelelően alakítanod kell a terveidet és cselekvéseidet is. Az alapvető értékek viszont, amikért dolgozol, stabilak. Koncentrálj az alapértékekre, amik vezetnek! Ha ezeket ismét azonosítod, máris van egy biztos alapod, ami segít vezetni a gondolkodásod. Ha megvan a „miért” biztonsága, könnyebb kigondolni, hogy „mit”, és „hogyan”.

+1. Szerezz új inputokat!

A bizonytalan helyzetekben sokszor olyan megoldásra van szükség, amit még soha nem használtál, eszedbe sem jutottak. Ahhoz viszont, hogy képes légy új megoldásokat találni, ki kell lépned abból a körből, amiben eddig pörögtél. Változtass a környezeteden! Beszélgess új emberekkel! Fordíts időt olvasásra, filmnézésre, online kiállítások megtekintésére vagy bármire, ami kimozdít abból, hogy ugyanabban az egyetlen Excel táblában próbálod megtalálni a jövő kulcsát.

A megoldás megtalálását sokszor az is nehezíti, hogy hatalmas nyomás alatt vagy, aminek egy részét te magad okozod. A „most nem mehetek sétálni, előbb ezt ki kell találnom” a legrosszabb, amit a kreativitásoddal tehetsz.

Nem mondjuk, hogy könnyű együtt élni a bizonytalansággal. De ha úgysincs más választásunk, koncentráljunk arra, hogy 2020 mindannyiunknak sokat segített egy fontos vállalkozói készség fejlesztésében.