Ezt gondold át, mielőtt céges bankszámlát nyitsz

A cégednek – ha nem egyéni vállalkozásról van szó – mindenképpen szüksége van saját bankszámlára. De minek alapján dönts, melyiket válaszd? Ehhez adunk néhány szempontot.

A legtöbb vállalkozásnak kötelező pénzforgalmi bankszámlát nyitnia ahhoz, hogy megkezdhesse tevékenységét. Egyedül azok az egyéni vállalkozók kapnak ez alól felmentést, akik az alanyi áfa-mentességet választják, mivel ők használhatnak lakossági számlát is. Ám ha valamiért elveszítik ezt a státuszukat – mert átlépik a bevételi határt vagy maguk lépnek az áfa-körbe –, akkor nekik is nyitniuk kell egy pénzforgalmi bankszámlát. A cégtörvény szerint az ügyvezetőnek személyesen kell intéznie ezt, a bejegyzést követő nyolc napon belül.

Egy ilyen „céges” bankszámla leginkább abban különbözik a lakossági bankszámláktól, hogy azokhoz csak meghatározott esetekben lehet azonnali beszedési megbízást benyújtani – mivel a magánszemélyek megélhetését is védik –, vállalkozások esetében azonban ez nem értelmezhető. Tekintve, hogy a vállalkozások jellemzően az áfatörvény hatálya alá tartoznak, elengedhetetlen a transzparencia, vagyis a társaságok pénzügyeinek átláthatósága.

Számlavezetés & egyéb tételek

De hogyan érdemes pénzforgalmi számlát választani? Célszerű abból kiindulni, hogy mi a vállalkozás tevékenysége, illetve mik a tervei, lehetőségei és elvárásai. Egy induló vállalkozás például egészen más kategóriába tartozik, mint egy már évek óta működő cég. De az sem mindegy, milyen szolgáltatásokat venne igénybe a társaság a számlacsomag mellé, illetve tervez-e hitelfelvételt – fogalmaz az OTP szakcikke.

Bizonyos szempontból egyszerűsíthet, hogy a bankok kínálnak speciális csomagokat bizonyos szakmák képviselőinek – például könyvelőknek vagy gyógyszerészeknek –, de induló vállalkozásoknak is. Utóbbi esetben a számlák díjszabását igyekeznek gazdaságossá tenni a pénzintézetek, ezért cserébe viszont alacsony forgalommal és kevés tranzakcióval kalkulálnak – hívják fel a figyelmet cikkükben a Bankmonitor szakértői. Ez a díjszabásban is tetten érhető, így, ha a te céged szokásai nem ilyenek, nem érdemes ezek között keresgélni, hiába friss a vállalkozás.

A számlavezetés díja csak az egyik tényező, amire figyelni kell. Költséget jelent a vállalkozásnak minden ügylet, így a tranzakciók, a készpénzfelvétel, és a kifizetés is. Vagyis érdemes komplexen szemlélni az egyes számlacsomagokat és ajánlatokat, megvizsgálva, hogy nagyjából milyen pénzforgalommal számolhat a vállalkozás, hány tranzakció mellett.

számológép és laptop

Kép:Pixabay

Készpénz vagy kártya?

Érdemes azt is átgondolni, hogy várhatóak-e készpénzes ügyletek, és ha igen, akkor milyen értékben. A készpénzkezelés ugyanis meglehetősen drága, így érdemes ezt a lehetőségek függvényében a legalacsonyabb szintre szorítani. A lakossággal ellentétben ugyanis a vállalkozók nem élhetnek a havi kétszeri – összesen 150 ezer forintig – ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, tehát egy-egy nagyobb ügylet jelentősen megdobhatja a költségeket.

Azt is fontos mihamarabb eldönteni, hogy a puszta számlavezetés mellett, szükség van-e más szolgáltatásokra is. Internetbanki elérhetőséget a legtöbb bank a számlacsomag részeként nyújt a vállalkozóknak, ám a cég ügyfeleinek kártyás vagy okostelefonos fizetését lehetővé tévő kártyaelfogadási szolgáltatás már jellemzően nem az alapcsomag része. A különböző típusú bankkártyák elektronikus elfogadásához célszerű olyan POS-terminálokat igényelni, amelyek a lehető legszélesebb körnek biztosítják ezt a lehetőséget. Az ügyfelek által alkalmazható fizetési módok szélesítése – mások mellett – az elszámolást is felgyorsíthatja és megkönnyítheti.

Ám például egy olyan cégnek, amely vásárokon árul kürtőskalácsot – tehát jó eséllyel a bevételei és kiadásai zömét készpénzben bonyolítja –, ez kevésbé fontos, mint egy olyan társaság számára, amelynek ügyfelei legalább annyian fizetnek bankkártyával, mint készpénzzel.

Hasonlóképpen érdemes megközelíteni azt is, hogy milyen, és hány darab bankkártyára van szüksége a cégnek. Ha például a beszerzéseket halasztott fizetéssel vagy készpénzzel rendezi a cég, akkor nem nagyon használja ki a bankkártya lehetőségeit. Más a helyzet viszont akkor, ha az alkalmazottak sokat utaznak, és az üzleti utakon elszámolható költségeket ki tudják fizetni a céges kártyával. Az ilyen esetekben azt is mérlegelni kell, hogy a kártya elektronikus vagy dombornyomott legyen-e, mivel sok esetben az elektronikus kártya nem elegendő – például autóbérléskor nem szokták elfogadni.

Hitel is kellhet

Érdemes áttekinteni, hogy milyen egyéb pénzügyi termékek kapcsolódnak a számlához. Fontos lehet például, hogy elérhető-e folyószámlahitel. Ha ugyanis egy vállalkozás időszakosan likviditási problémákkal küzd – mert például a kiadásai havi rendszerességgel keletkeznek, miközben a bevételei csak negyedévente érkeznek a számlára – akkor óriási szüksége lehet egy megfelelő folyószámlahitelre. (Az állandó pénzzavar elkerülése a tudatos tervezés a legjobb megoldás. Hogy milyen lehetőségek vannak, arról itt írtunk.)

Bár az induló vállalkozások jellemzően nem a majdani beruházásaik fényében választanak bankot, érdemes utánanézni a fejlesztésre elérhető hiteleknek is. A megfelelő konstrukció érdekében akár a bankváltással járó ügyintézést is érdemes lehet vállalni, hiszen a megfelelő hitel kiválasztásán a beruházás sikere, és annak mihamarabbi megtérülése is múlhat.

Egy gazdasági társaság bankszámlájának megnyitásához az alábbi dokumentumokra lesz szükség:

-induló cég esetében a cégbíróságon kapott adószám nyilvántartásba vételéről szóló okirat

-statisztikai számjel

-alapító okirat, alapszabály, vagy társasági szerződés

-30 napnál nem régebbi cégkivonat eredeti példánya, vagy annak hiteles másolata

-cégjegyzésre jogosult személyek közjegyző által hitelesített aláírási címpéldányai, vagy ügyvéd által ellenjegyzett aláírás minta

-cégjegyzésre jogosult személy személyazonosító okmányai

-kitöltött számlanyitási adatlap