Így kerüld el az állandó pénzzavart

Egy kezdő vállalkozás esetében a cash-flow gond önmagában is bukást jelenthet. Ahhoz, hogy ezt az óriási kockázatot kezeld, leginkább némi körültekintésre van szükség.

Csökkentsd tervezéssel a kockázatot!

Ha magánemberként nem is vagy az a tervezős fajta, és jobban hiszel abban, hogy a pillanatnak kell élni, vállalkozóként ez akkor is extra nagy kockázat. Persze a túléléshez elég lehet, de inkább a nagy és ritka szerencsének köszönhetően.

Ha pontosan átlátod a vállalkozásod alapvető költségeit és bevételeit, könnyebben tudsz majd manőverezni, ha valahol nem tervezett változás következik be. Mindkét oldal tételeit átlátva sokkal egyszerűbb lesz kitalálnod, mivel billentsd vissza az egyensúlyt, ha például beesik egy váratlan kiadás.

Ne feledd, nem elég a bevételeket tervezni! A költségek pontos átlátása kell ahhoz, hogy tudd, hol tudsz megtakarítani, ha azonnal fedezet kell valami másra.

Tegyél félre a kiszámítható költségekre!

Mindig történhet valami kiszámíthatatlan dolog, ami miatt hirtelen plusz pénzre van szükség, de sok kezdő és kisvállalkozás esetében az egyáltalán nem meglepetésszerű költségek is szoktak komoly gondot okozni. Például az áfa, vagy mondjuk a katás adó befizetése. A biztonságos működéshez fontos, hogy ezekre a tételekre mindig tartalékolj pénzt, és ne abból a bevételből, amire csak vársz!

Sok kisvállalkozó ott hibázza el, hogy tényként gondol arra a pénzre, ami valójában egyelőre követelés, vagy akár csak megrendelés, amit még nem is teljesített – vagyis jövőbeni pénz. Sajnos fel kell készülnöd a legrosszabbra is, arra, hogy a vevőid sem mindig úgy fizetnek, ahogy kellene. Minek kockáztasd, hogy egy vevőd késedelmes fizetése miatt téged kaszáljon el az adóhivatal? Ami igazán fontos, arra mindig kell, hogy legyen pénz a kasszában. Akkor is, ha épp senki nem fizet neked.

malacpersely

Kép:Wikimedia

Ha már a késedelmes fizetésnél tartunk: a saját bőrödön érzed, milyen nehézségeket okoz, amikor nem érkezik be a várva várt pénz. Ugye? Hát ne igyál bort, miközben vizet prédikálsz! Fizess időben! Nem is csak elvből (bár annak is fontos), hanem mert a sikeres üzlet jelentős részben a jó üzleti kapcsolatokon múlik. Ez pedig azon, hogy megbízhatónak lássanak a partnereid. És mi ennek az alapja? A pontos fizetés. Nem csak a bank és az adóhivatal fontos!

Figyelj, hogy fizetnek neked!

Az alapvető cél az, hogy minél előbb megkapd a pénzt azért a munkáért, amit elvégeztél, vagy áruért, amit leszállítottál. Hiszen a legbiztosabb pénz az, ami már a számládon van. A legjobb mindig az, ha a vevő azonnal fizet, ettől csak akkor érdemes eltérni, ha tényleg nagy megrendelésről, vagy hosszabb távú szerződésről van szó.

Ha hitelezni kell, azt tedd körültekintően! Ha egy partner sokáig ülne a pénzeden, ne csak azt csekkold le, hogy mennyire megbízható (erre kiváló rendszerek léteznek), hanem azt is gondold át, hogy mennyit ér neked az adott üzlet. Ér eleget ahhoz, hogy kockázatot vállalj és kibillentsd a cash-flow egyensúlyod miatta? Ne vakítson el a jövőbeni, de még nem valós pénz lehetősége! Soha ne engedd például, hogy a fizetési határidő attól függjön, hogy az adott partner mikor jut pénzhez valaki mástól. Ez még akkor is kockázatos, ha bízol benne, hogy a másik előbb-utóbb fizetni fog, hiszen totálisan tervezhetetlenné teszi a te cash-flowdat. És mint fent láttuk, az bizony baj.

Nem csak keménykedéssel lehet rávenni valakit arra, hogy minél előbb fizessen. Bevezetheted, hogy 1-2 százalék kedvezményt adsz azoknak, akik határidő előtt teljesítenek. Túl egyszerűnek tűnik? Pedig a tapasztalatok szerint működik. Ráadásul az ügyféllojalitásra is jótékony hatással van egy ilyen lépés. Ezzel párhuzamosan viszont nyugodt szívvel emelheted a szerződésben rögzített késedelmi kamat mértékét is.

A fizetési mód változtatása is segíthet, hogy hozzájuss a pénzedhez, hiszen mindegyik esetében más az átfutás, amíg az adott összeg megjelenik a számládon. A kártyás fizetés például mindenképpen lassabb, mint ha a kezükbe kapjuk a bankó kötegeket – viszont sok esetben növeli a vásárlási hajlandóságot. Szóval ezt jól át kell gondolni.

Ne csak tüzet olts!

A fentiek fontos lépések az alapvető pénzügyi biztonságod megteremtéséhez. De ha ez megvan, ideje mélyebbre menni. A gondokért ez esetben sem okolhatjuk mindig a külvilágot. Ha valós probléma a céges pénzzavar, ott valami nagyobb gond van, mint néhány nemfizető ügyfél. Lehet, hogy eltunyult az értékesítésed, vagy nem ügyeltél kellőképpen a felesleges költségek lefaragására. Vagy még ennél is nagyobb a gond, és az árazási struktúra nincs megfelelően kitalálva. Sokkal jobb szembenézni a valódi gonddal, és megoldani, mint folyamatosan tüzet oltani a céges pénzügyekben.