Céges karácsony COVID idején

A céges karácsonyi buli egy átlagos évben sem könnyű téma. Vezetőként, vagy szervezésért felelős személyként el kell dönteni, hogy mennyire legyen elegáns és formális, vagy inkább kötetlen és baráti hangulatú a rendezvény. Még egy kis cégnél is sok különböző ember sok különböző igényéhez kell alkalmazkodni – és mint tudjuk, nagyjából lehetetlen mindenkinek megfelelni. Az alap nehézségekhez pedig ebben az évben még társul a járványhelyzet miatti bizonytalanság.

A sikeres céges ünnep titka mindig az, hogy szervezőként jól fogod fel a szerepedet: ahogy a vezetői szerep is leginkább facilitálással jár, azaz arra törekszel, hogy lehetővé tedd, hogy a munkatársak önállóan is jól végezzék munkájukat, a buli szervezésekor is hasonló a helyzet. Azt kell tehát támogatnod, ami őket segíti a feladat elvégzésében – vagyis ez esetben abban, hogy jól érezzék magukat.

Rudolf mintás maszk

Kép:Unsplash

Ha a kollégák – vagy legalábbis egy részük – között a hétköznapokban is közeli és baráti a viszony, akkor biztos, hogy értékelnek egy olyan kötetlen alkalmat, ahol időnyomás nélkül beszélgethetnek egymással. De nem biztos, hogy nagyon vágynak percre pontosan beosztott programra és minden félórára beiktatott kötelező aktivitásokra – még akkor sem, ha valóban mókás lehetőségeket kínálunk fel nekik. Egy ilyen közösségnek elég lehet valami egyszerű program, ami beindítja a bulit. Ha a kollégák keresik az alkalmat, hogy egymással legyenek, ne gondold túl az ünnepet!

Nehezebb a dolgod, ha a munkakörülmények nem teszik lehetővé, hogy közelibb viszony alakuljon ki a munkatársak között – vagy egyszerűen a szakmára nem jellemző, hogy az emberek igényelnék a barátkozós alkalmakat. A buli célja ebben az esetben kettős: lehet jó platform arra, hogy elkezdjenek erősödni a munkatársak közötti laza kapcsolatok, illetve megmutatja, hogy a cég a társas élet egyik színtere is lehet, nem csak egy munkahely. Ilyenkor érdemes jobban felépíteni a programot és többféle aktivitással készülni, ami témát is ad, ha esetleg elakadna a beszélgetés.

Mindig érdemes előre kommunikálni, hogy mire számíthatnak a kollégák a céges bulin. Ez biztonságot ad azoknak, akik esetleg nem érzik komfortosan magukat, ha nem tudnak tervezni, de elkerülhetők a nem megfelelő öltözetből eredő kínos pillanatok is. A program előzetes kiküldése pedig egyrészt lélekben is segít felkészülni, de a praktikus teendők időzítésében is segít mindenkinek.

Idén azonban nem csak azt kell biztosítani, hogy mindenki jól érezze magát, de azt is, hogy mindenki biztonságban legyen. A COVID biztos bulinak sem kell azonban feltétlenül feszengősnek lennie!

Kifejezetten hangulatos lehet egy kültéri találkozó – ami most egészségügyi szempontból is hasznos. Akár egy közös korcsolyázásra hívod a kollégákat, akár csak egy forraltbort szürcsöltök el, kifejezetten emeli a karácsonyi hangulatot! Ez esetben különösen fontos előre jelezni az elvárt meleg öltözetet, hogy mindenki jól érezze magát. De egy-egy forró kürtőskalács is segíthet a kezek felmelegítésében és a hangulat további javításában. Rengeteg külső helyszín adja magát akkor is, ha még nem szerveztél semmit. Egy közös, havas kirándulás is kiváló megoldás!

Ha beltéren maradtok, akkor kreatív módon is lehet bátorítani a maszkviselést: a szokásos karácsonyi pulcsik helyett hirdessetek karácsonyi maszk versenyt! Még jobb, ha bevállaljátok, hogy csak DIY megoldásokkal lehet nevezni, és szavaztok arról, hogy kié a legjobban sikerült példány. Akár helyben is lehet készíteni ilyeneket, ehhez csak néhány kellékre (színes filctollakra, ragasztóra, mini karácsonyfadíszekre, csillámra, tollakra vagy bármi hasonlóra van szükség, amit éppen jónak gondolsz a legközelebbi papírboltban) és elegendő vadonatúj, fehér maszkra van szükség. Az aktivitást persze nagyban növeli, ha elég vonzó díjakat ajánlotok fel a győzteseknek.

Ha úgy döntötök, hogy idén inkább virtuális ünneplést választotok, akkor is van kreatívabb megoldás a feszengős, csendes, strukturálatlan zoom meetingnél. De ez esetben szükség lesz némi előkészületre. Több szolgáltató kínál már borkóstolót, vagy más gasztronómiai kalandot házhoz szállított formában, de létezik online szabadulószoba is. A céges rendezvényeken egyébként is népszerű pub kvízek pedig végképp kifogástalanul játszhatók online verzióban is. De tapasztalatból mondjuk, hogy az online ajándékozás is remekül működik: mindenkinek valami olyasmivel kell készülnie, ami online is átadható és élvezhető. Ha kicsit beindul a kreativitás, hamar túljutunk a youtube videók linkjének küldözgetésén. Anélkül, hogy túl sokat mondanánk, láttunk már élőben előadott mini koncertet, de azt is, hogy valaki ezen a módon – csak most, csak nekünk – osztotta meg 1 percre a nagyija szupertitkos, tökéletes bejgli receptjét.

A karácsonynak céges szinten is az emberekről kell szólnia. A kollégákról, akik ezt a nehéz évet is együtt, közös célért dolgozták végig. A lényeg, hogy a kollégák érezzék, az ünneplés róluk és nekik szól, nem pedig a vezetés által előírt kötelező, kipipálandó alkalomról van szó.