5 dolog, amit megtehetsz magadért még a nyáron

Tombol a nyár (és az egyetemi szünet), de azért van pár dolog, amit érdemes megtenni magadért azon túl is, hogy elég folyadékot iszol és bőven használsz naptejet.

Kép:Unsplash

Tanulj valami újat!

A nyári pihenésbe bőven beleférhet, hogy fejleszd is magad valamilyen módon. Persze nem arra bíztatunk, hogy most vedd elő a számvitel tankönyvet (bár kétségtelenül az is hasznos lenne), hanem hogy találj egy területet, ami érdekel, és szerezz új ismereteket, készségeket úgy, ahogy az számodra is élvezetes.

A legegyszerűbb mód, ha olvasol. A LAB blogján is számos cikket találsz, de ne vesd el azt sem, hogy belekezdj egy könyvbe! Akár egy számodra inspiráló vállalkozó életrajzát viszed magaddal a strandra, akár valamilyen könnyedebb hangvételű önfejlesztő könyv mellett döntesz, csak jól járhatsz vele! Ha bemész bármelyik könyvesboltba, kizárt, hogy ne találj egy kötetet, ami megragadja az érdeklődésedet. De ha mások ajánlásaira hagyatkoznál, érdemes követni meghatározó vállalkozókat is. Sokan közülük rendszeresen közzéteszik, mit olvasnak éppen. Ez itt például Bill Gates 2022-es listája. 

Attól, hogy nyáron nincs egyetem, és a LAB programjai is szünetelnek, még lehetőséged van kurzusokon is részt venni. Számtalan, sok esetben ingyenes, rövidebb, online képzés elérhető, amelyek segítségével nagyjából bármilyen készséged fejlesztheted, amit csak szeretnél a prezentációs skillektől egy szoftver megismerésén át az időmenedzsmentig, vagy akár a horgolásig.

Önkénteskedj!

Az önkéntes munka a tökéletes win-win. Támogathatsz egy számodra kedves ügyet vagy szervezetet, miközben magad is fejlődsz és csodálatos új élményekre teszel szert. A BGE Önkéntességi Hete még egy kicsit odébb van, de ez ne akadályozzon meg benne, hogy már a következő hetekben bekapcsolódj egy szervezet munkájába!

Az önkéntesség valódi munkatapasztalat, szuperül mutat az önéletrajzban, jót tesz a léleknek és sok esetben kifejezetten szórakoztató elfoglaltság is. Kérdezz meg bárkit, aki rendszeresen végez ilyen munkát, el fogsz csodálkozni rajta, milyen pozitív tapasztalatokról számol majd be.

Keress rá a közösségi médiában egy számodra fontos szervezetre, és csekkold, hogy miképp lehet csatlakozni hozzájuk! Sok helyen az önkéntes munka nem is igényel különösebb előzetes egyeztetést, kialakult rendszerekbe csatlakozhatsz be, és biztosan találsz akár már erre a hétre is hasznos elfoglaltságot.

Vagy első lépésként egyszerűen beszélj pár ismerőssel, és szedjétek össze a szemetet egy közeli parkban. Mondjuk mostantól minden vasárnap.

Tölts pár percet játékkal!

A legtöbb hasonló cikkben a tippek között előkelő helyen szerepel, hogy tedd le a telefonod, legalább naponta pár órára. Egyáltalán nem vitatkozunk ennek a tanácsnak a hasznosságával. Testileg, lelkileg feltölt, ha képernyő és mások életének figyelése nélkül töltesz időt. De ha épp a telefonodat nyomkodod, azzal is fejlesztheted magad! Egy csomó olyan app létezik, amelyek kifejezetten fejlesztik az agyműködést. Két fesztiválnap és egy strand között lehet, hogy még jól is esik. Vagy válassz olyat, ami kifejezetten a vállalkozói gondolkodást támogatja.

Álmodozz!

Álmodozni nagyon is fontos dolog, hiszen ez az első lépés ahhoz, hogy valódi célokat tűzz ki magad elé a későbbiekben. A strukturált álmodozást (most alkottuk ezt a szókapcsolatot ?) segítheted például azzal, ha elkezdesz összeállítani egy „vízió táblát” magadnak. Kerülhetnek rá képek bármiről, ami elindítja gondolataidat és leképezi a vágyaidat – legyenek ezek helyek, szituációk vagy bármi más –, de kitűzhetsz számodra fontos idézeteket, vagy akár a vágyott munkahelyed szórólapját is. Akár fizikai, akár digitális táblát készítesz (miért ne használnád a Pinteresetet erre is), egy ilyen tábla segít a magad számára is összeszedni, milyen életet is szeretnél valójában. Ez pedig az első lépés ahhoz, hogy kitaláld, miképp érd el azt a valóságban.

Maradj képben!

A pihenés mellett fontos, hogy maradj képben a körülötted lévő dolgokkal és lehetőségekkel kapcsolatban. Szánj rá pár percet rendszeres időközönként, hogy az ismerősök posztjai mellett megnézed az e-mailjeidet is (azt is, ami a Neptunról jön), csekkolod pár izgalmas szervezet oldalát és a világ legfontosabb híreiről is képbe kerülsz. Ez tényleg csak pár perc, de fontos ahhoz, hogy ne maradj le a kínálkozó lehetőségekről, amik bizony időnként akkor is érkeznek, ha épp szünet van az egyetemen. A legjobb például, ha már most belépsz a Vállalkozz@BGE Facebook csoportba, hogy szeptemberben időben értesülj mindenről!