Nem probléma, erőforrás az öregedő népesség

Az idősödő társadalomról általában inkább problémaként szokás beszélni, pedig erre a korcsoportra, mint növekvő erőforrásra is tekinthetünk. A tizedik évébe lépő Senior Mentor programban épp ez történik.

A KSH friss adatai szerint Magyarországon az 55 év felettiek aránya 32,45%, számuk meghaladja a hárommillió főt. Az idősebbek aránya a teljes magyar népességhez viszonyítva fokozatosan növekszik, 2025-re pedig az ország népességének jóval több, mint 20%-a 65 év fölötti lesz.

Az emberek egyre tovább élnek egészségesen, megőrzik fizikai és szellemi aktivitásukat, és hosszabb ideig tudnak és szeretnének is munkában maradni. A munkavállalók 51%-a 65 évesen, vagy azt követően, vagy egyáltalán nem szeretne nyugdíjba menni. A legtöbben ennek okaként az aktív életmódot, a munka élvezetét, és anyagi természetű érveket neveztek meg – derül ki az Aegon 2015-ös nemzetközi nyugdíjfelkészültségi kutatásából.

Nem érdemes menekülni

Az időskori munkavállalás azonban amellett, hogy elkerülhetetlen a mai modern társadalom gazdasági fenntarthatóságához, hozzájárulhat a teljesebb időskorhoz, csökkentheti a depresszió, az időskori demencia előfordulását is. Az aktív idősödés (active ageing) fogalma nem csak a fizikai aktivitás képességét, de a szociális, gazdasági, kulturális, szellemi és civil életben való aktív részvételt is magába foglalja.

lány a kezében könyvvel

Kép:Pexels

Az időskori demencia elkerülésében fontos szerepet kap a munka, a mindennapi aktivitások, a kulturális és közösségi tevékenységekben való részvétel. Nem csak a tartósan munkanélküliek, hanem az inaktív nyugdíjasok esetében is megfigyelhető, hogy jóval többször keresik fel a családorvost és sokkal többet költenek gyógyszerre, mint dolgozó társaik. Hiszen a munkának olyan meghatározó szerepe van életünk során, hogy annak hiánya pszichés eredetű megbetegedésekhez vezethet. A hollandiai Amsterdam Egyetem kutatóinak tudományos eredményei szerint az időskori depresszió és a demencia között bizonyítható kapcsolat van. A boldog időskor eléréshez hozzájárul az élethosszig tartó tanulás, a kreativitás, az életet vezérlő célok, stratégiák kialakítása.

Tudás a köz szolgálatában

Az immár egy évtizedes múltra visszatekintő Senior Mentor programot elindító és működtető Civil Vállalkozások Nonprofit Kft. kutatásai szerint az idősebb felnőttek különösen a fiatalokkal és gyerekekkel végezhető munka iránt érdeklődnek. A sikeres mentor és oktató kvalitásait könnyen megtalálni az idősebb felnőttekben, akik türelmesek, gyors megoldások erőltetése nélkül hajlandóak időt szánni a gyerekekre, és rendszeresen tudnak tanítványaikkal foglalkozni.

A Senior Mentor Program új lehetőséget kínál az 55 év feletti magyarok számára, hogy a köz szolgálatába állítsák felhalmozott tudásukat – hangsúlyozza Aichelburg Márton, a a Senior Mentor Program kitalálója, a Civil Vállalkozások ügyvezetője. A program jelenleg 25 általános iskolában működik égető társadalmi problémák megoldását célozva, kezdve a gyermekek olvasási és szövegértési gondjainak felszámolásával. Ma több mint száz egyéni tag – oktatóként és mentorként – teljesít szolgálatot kihívásokkal küszködő általános iskolákban iskolai tanítás utáni programokban, hogy segítsék a gyerekeket az olvasás elsajátításában és magabiztosságuk növelésében, valamint azon készségek megszerzésében, melyek szükségesek a siker eléréséhez az iskolában, mind az életben.

A program alapján Aichelburg Márton A szabadsághoz vezető út című tanulmánya képezi, amelyről itt olvashatsz részletesebben.