Ne hagyd, hogy kicsináljanak a döntések!

Dönteni nem könnyű. Nem csak az életünket befolyásoló nagy döntések fárasztóak, de az is energiát vesz el, hogy határozzunk róla, mit veszünk fel. Nem is gondolnánk, mennyit. Mutatunk pár megoldást arra, hogyan kerülheted el a döntési fáradtságot, mielőtt még késő lenne.

Egy átlagember több tízezer döntést hoz meg egyetlen napon, ez a szám pedig még magasabb lehet egy cégvezető esetében. Nem csoda, hogy belefáradunk.

Minden döntés időt és energiát vesz el tőlünk, egy ponton túl pedig fellép az úgynevezett döntési fáradtság.

Ahhoz, hogy ne merüljünk ki teljesen, agyunk egy idő után lerövidíti a folyamatot, amitől választásaink impulzívak  és átgondolatlanok lesznek, vagy ami még rosszabb: leblokkolunk, és döntésképtelenné válunk. Ezért fontos, hogy képesek legyünk kiküszöbölni a döntési fáradtságot, amire szerencsére rengeteg módszer létezik. Mi pedig összegyűjtöttük neked a 7 leghatékonyabb tippet.

döntés

Kép: Unsplash

  1. Csökkentsd a döntési helyzeteket!

Ha átgondolod a napodat, jó néhány választásodat előre kikipálhatod. Például nem véletlen, hogy Mark Zuckerberg szinte mindig ugyanolyan pólóban és kapucnis pulóverben jelenik meg. Tudatosan nem variál, így egyel kevesebb döntést kell meghoznia. A mit vegyek fel mellett tipikus mindennapi döntési helyzet például a „mit egyek?” kérdése is. Ugye, hogy nem is olyan rossz, hogy Sheldon az Agymenőkből előre tudja, hogy hétfőn thai, kedden pedig hamburger a vacsi… A döntési helyzetek csökkentése részben csak rajtad múlik, akár a fenti példáknál kevésbé drasztikus módszerekkel.

Amit lehet, automatizálj! Például hadd tervezze meg a GPS az útvonaladat, vagy állíts be automatikus utalást a rendszeres számlákra.

Minél több fix pontot állítasz be egy napra, annál kevesebb döntési helyzet vár rád. Határozd meg a napi rutinodat, mikor ébredsz, mikor reggelizel, mikor edzel, mikor fürdesz stb. A rutinok bekeretezik a napodat, és kijelölik a fix pontokat, így jobban koncetrálhatsz a nagyobb, váratlanabb döntési helyzetekre.

A döntési helyzeteket úgy is csökkentheted, ha a kritikus időszakokban megpróbálsz bizonyos tevékenységeket kiiktatni. Ha túl nagy a nyomás, érdemes kicsit parkolópályára tenned a hobbikat, közösségi feladatokat, önkéntes munkákat, melyek mind-mind megannyi döntést kívánnak meg tőled. Ezeket mind visszaépítheted az életedbe, ha már túl vagy a nagy döntéseken.

  1. Delegálj!

Egy idő után nem lehet már mindent mikromenedzselni, ezért fontos, hogy megtaláld azokat az embereket magad körül, akiknek megbízol a hozzáértésébe, és átruházhatsz rájuk bizonyos döntési felelősségeket. Ha jól csinálod, a kollégáid azt érezhetik, megbízol bennük, amitől elégedettebbek és kompetensebbek lesznek. Te pedig tényleg felszabadulsz.

  1. Használj döntési mátrixot!

Ha egy helyzetben több választási lehetőséged is van, és úgy érzed, hogy magadtól képtelen lennél objektív döntést hozni, érdemes felépítened egy döntési mátrixot. Ehhez először írd össze egy táblázatba a választási lehetőségeket az oszlopokba, majd függőlegesen sorold fel a döntési szempontokat, melyeket aztán egy egytől ötig terjedő skálán pontozhatsz. A végeredmény megmutatja, mi a helyes választás.

Egy szemléletes példa:

Autót szeretnél vásárolni. A választási lehetőségek ebben az esetben a szóba jöhető márkák, a döntési szempontok pedig az autók tulajdonságai.

Autó 1 Autó 2 Autó 3 Autó 3
Design 4 5 3 5
Vezetésélmény 5 5 4 3
Szerviz 3 3 4 2
Kényelem 5 4 4 4
Biztonság 5 3 3 4
ÖSSZESEN: 21 20 18 18
  1. Dönts korán!

Kutatók megállapították, hogy a reggel a legjobb időszak a fontos döntések meghozatalára. Ekkor vagy képes ugyanis inkább megfontoltan választani. Ahogy az idő múlásával fáradsz, úgy hozol egyre felszínesebb és kockázatosabb döntéseket. Ha tehát egy helyzet alapos megfontolást igényel, ezt tedd meg reggel, amikor friss aggyal látod át a helyzetet!

  1. Csökkentsd a lehetőségeket!

A döntési fáradtságot olykor az okozza, hogy túl sok opció közül választhatsz, melyeknek jó része igazából fölöslegesen terheli csak az agyadat. Azokat a verziókat, melyekről a lelked mélyén tudod, hogy amúgy sem fogod választani, nyugodtan szórd ki a lehetőségek közül, ezzel rengeteg időt, stresszt és energiát spórolsz meg magadnak.

  1. Bontsd szét a feladatot!

Egy komplexebb feladat hetekig, hónapokig, sőt akár évekig is elhúzódhat. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a fontos kérdéseket a projekt végére halasztják, így az utolsó pillanatban kell nehéz döntéseket meghozni, ez pedig óhatatlanul rossz megoldásokhoz vezet. Ha azonban képes vagy részfeladatokra bontani a projektet, a nagy döntési helyzetek sem egyszerre, az utolsó fázisban ömlenek a nyakadba.

  1. Engedd el a tökéletes választás illúzióját!

El kell fogadnod, hogy nem hozhatsz mindig jó döntést, egy rossz választás pedig még nem jelenti a világ végét. Mérlegelhetsz ítéletnapig, akkor is előfordulhat, hogy rosszul döntesz. Ha pedig így történt, kár ezen sajnálkozni, és azt boncolgatni, mit csinálhattál volna jobban. Ezt az energiát inkább fordítsd arra, hogy megpróbálod a kialakult helyzetből kihozni a legjobbat.

Mindezek a lépések segítenek abban, hogy minél kevesebb döntési helyzettel kelljen megküzdened, és azokra a momentumokra tudj koncentrálni, ahol igazán szükséged van a tudásodra és józan ítélőképességedre.