Könyvajánló a világ leghíresebb vállalkozóitól

Az emberek nagy része a mindennapokban szinte egyáltalán nem olvas könyvet. Inkább csak szerződéseket, feljegyzéseket, esetleg újságot. Ez pedig nagy hiba! A világ leghíresebb és legsikeresebb vállalkozói mind sok időt szánnak arra, hogy könyvek segítségével fejlesszék magukat. És nem csak szakirodalom jöhet szóba!
Mit olvas Jeff Bezos?
Kazuo Ishiguro: Napok romjai

Jeff Bezos, az Amazon alapítója – egyébként jelenleg a világ leggazdagabb embere, letaszítva a „trónról” Bill Gatest – kedvencei között előkelő helyen szerepel a japán származású brit író legismertebb műve. Ishiguro munkásságát nem csak a vállalkozó zseni, de a nagyvilág is teljes elismeri, 2017-ben Nobel-díjjal jutalmazták. A regény, amelyből sikeres filmadaptáció is készült, egy komornyik szemszögéből ábrázolja a második világháború sújtotta Angliát.

Jim Collins: Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies

Ha valamivel komolyabb olvasmányra vágysz, Bezos szerint mindenkinek érdemes elolvasnia Jim Collinsnak ezt a művét, amely egy hatéves, a Stanford University-n zajló kutatás eredményeit foglalja össze. Collins és szerzőtársa, Jerry I. Porras tizennyolc valóban különleges és hosszú távon sikeres céget vizsgált. (A cégek átlagéletkora közel száz év, és valamennyi kiemelkedő sikereket ért el a tőzsdén 15 vizsgált faktor valamelyike szerint.) A vállalatok mindegyikét saját legnagyobb versenytársukkal hasonlították össze, működésüket pedig a kezdetektől napjainkig vizsgálták. Vagyis végig követték a folyamatot az indulástól a növekedésen át a nagyvállalati szint eléréséig, hogy ennek alapján meg tudják határozni, mi különbözteti meg a valóban kivételes cégeket a többitől.

A szerző egy másik műve, a Jóból kiváló, amely magyarul is elérhető, Kürti Sándor egyik kedvence (a többiről itt olvashatsz).

Mit olvas Bill Gates?

Bill Gates híresen nagy könyvmoly. Mint mondja, bár abban a szerencsés helyzetben van, hogy sok érdekes emberrel találkozik nap mint nap és számos érdekes helyen jár a világban, az új témák felfedezésének mégiscsak az olvasás a legjobb módja.

Nem csak sokat olvas sűrű elfoglaltságai mellett, de rendszeresen be is számol arról, hogy éppen mi az, ami tetszett neki.

Bill Gates könyvekkel

Kép:gatesnotes.com

Joe Studwell: How Asia Works

A Financial Times újságírónak célja, hogy megértse a gazdasági fejlődés alapjait Ázsia gazdaságának rohamos fejlődése alapján. Vizsgálja Japán, Dél-Korea, Tajvan, Indonézia, Malajzia, Thaiföld, Fülöp-szigetek, Vietnám és Kína gazdasági fejlesztéseinek sikereit és kudarcait. A könyvet érdemes elolvasnia bárkinek, aki szeretné jobban megérteni, hogy működik az a régió, amely fontos hatással van a jövőnkre.

Leon Hesser: The Man Who Fed the World

Lehet, hogy sokan nem ismerik Dr. Norman Borlaug nevét, pedig becslések szerint az általa kikísérletezett vetőmagok legalább egymilliárd embert mentettek meg az éhezéstől, többségében Indiában és Pakisztánban. A többek között Nobel-békedíjjal kitüntetett tudóst a 20. század legnagyobb hatású emberi között tartják számon, érdemes megismerkedni az életével.

Bill Gates legfrissebb ajánlóját videós formában is közzétette

Mit olvas Elon Musk?

Amikor Elon Muskot megkérdezték, hogy tanult meg rakétát építeni, azt válaszolta: könyvből. A Tesla vezére az önfejlesztést is sajátos módon űzi, de az olvasás mindenképpen kitüntetett helyen van az életében.

Peter Thiel: Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future

A kétezres évek elején Musk egy fizetésekkel foglalkozó startupot is vitt, vagyis Peter Thiel, a PayPal atyja, aki nemcsak a világ egyik leggazdagabb tech-befektetője, de mellette a technológiai stagnálás legismertebb prófétája is, versenytársa volt. Thiel könyve a startup-filozófiáról Musk kedvencei közé került. Mint mondja, az üzletember számos áttörő eredményű céget épített fel, a könyv pedig megmutatja, hogyan.

Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak

Musk a Business Insidernek azt mondta, nagyjából 12 és 15 éves kora között „egzisztenciális válságba” került, ezért belemerült Nietzsche, Schopenhauer és más filozófusok műveibe – de nem segítettek. Ez után került a kezébe Douglas Adams kultikus és rendkívül szórakoztató műve, amelyben egy szuperszámítógép megmondja, hogy az életet, a világmindenséget, meg mindent érintő végső kérdésre a válasz épp 42. A kérdést azonban senki nem ismeri. Ez tanulságos volt a fiatal Musk számára, aki szerint ahhoz, hogy jobban megértsük a világot, jobb kérdéseket kell feltennünk.