KATA vs. iparűzési adó? Szakértőnk segít!

Az iparűzési adóra gyakran mumusként tekintenek, ezért szakértőnk segítségével összefoglaljuk, mire kell figyelni egy KATA-s vállalkozónak, illetve felsoroljuk a lehetőségeiteket.

A legfontosabb, hogy el ne feledkezzetek a helyi önkormányzathoz bejelentkezni. Az iparűzési adó alá ugyanis minden vállalkozónak kötelezően be kell jelentkeznie a székhelye szerint illetékes önkormányzathoz. Budapesti székhely esetén a Fővárosi Önkormányzatnál kell ezt megtenni – kezdik az Arkconsulting Kft. szakértői.

Az iparűzési adó mértékét a 1990. évi C. törvény a helyi adókról maximalizálja 2%-ban, azonban az önkormányzatoknak saját határkörükben lehetőségük van arra, hogy ennél kedvezőbb adómértéket számítsanak fel. Budapesten az iparűzési adó mértéke 2%, más település adómértéke megtalálható az önkormányzat által kiadott helyi adó törvény rendeletében.

Kisadózóként kétféle lehetőség közül választhattok, melyet a bejelentkezés során be is kell jelenteni, úgyhogy mindenképp érdemes bejelentkezés előtt átgondolni, hogy kinek melyik opció a megfelelő.

papírok, laptop, szemüveg

Kép:Pexels

1. A település önkormányzata által megállapított adómérték szerinti iparűzési adó fizetése.

Ennél az opciónál minden adóévről bevallást szükséges készíteni, amit tárgyévet követő év május 31-ig szükséges eljuttatni az önkormányzat részére. Ez alapján kerül megfizetésre az adott év iparűzési adófizetési kötelezettsége, valamint ez alapján kerül kalkulálásra a következő évi adó előlegfizetési kötelezettsége is.

2. Egyszerűsített iparűzési adó KATA-soknak

Kisadózóként lehetőségetek van választani a kifejezetten KATA-soknak létrehozott kedvezményes iparűzési adót. Ennek az egyszerűsége abban rejlik, hogy minden évben egy fix összeget fizettek, melyet az önkormányzatok fixen 2,5 millió forint adóalapra állapítanak meg, így, ha a 2,5 millió forint 2%-ával számolunk, akkor ez minden évben 50.000 forint iparűzési adó megfizetését jelenti, amit évente két részletben fizettek a helyi önkormányzat felé. Ennek az opcióinak a választása akkor éri meg, ha a tervezett éves bevételetek eléri a 2,5 millió forintot. Ebben az esetben az éves bevallással nem szükséges bajlódni, nincs bevallási kötelezettség!

Határidő, bejelentkezés

Az iparűzési adóelőleg fizetési kötelezettség határideje minden év március 15., és szeptember 15. napja. Ha év közben kezditek a vállalkozást, és a fix iparűzési adót választjátok, akkor az adóalap is arányosan változik, és a fizetési határidők is eltérnek, de csak az első évben! (Hamarosan az áfa bevallás is esedékes!)

A bejelentkezésre az egyéni vállalkozás indítását követően 45 nap áll a rendelkezésetekre, így akár még van egy kis idő eldönteni, hogy melyik választási lehetőség a szimpatikus, de véleményünk szerint érdemes egy vállalkozás indítást adótervezéssel indítani, így már nem lesznek felmerülő kérdések az indulás után, és tudtok „csak” a vállalkozásra koncentrálni.

A bejelentkezést az arra rendszeresített bejelentkező nyomtatványon tudjátok megtenni. Egyre több önkormányzatnak van már elektronikus felülete, ahol a bejelentkezést online (vagy ÁNYK programon keresztül elektronikusan) meg tudjátok tenni, azonban még sok helyen előfordul, hogy csak papír alapon – személyesen vagy postai úton – tudjátok eljuttatni az önkormányzat részére a bejelentkező dokumentumot.

A határidő az egyik legkomolyabb buktató lehetőség is egyben: A fix iparűzési adót csak abban ez esetben választhatjátok, ha nem csúsztok ki a 45 napos bejelentkezési határidőből. Ha valamiért megfeledkeztek a bejelentkezésről, akkor arra az adóévre már nem tudtok élni a kedvezménnyel.

Ez tényleg nagyon fontos, mert pályafutásunk során sajnos már nem egy “horror sztorival” találkoztunk. Az még a jobbik eset, ha még az adóévben kiderül, hogy elmaradt a bejelentkezés, de sajnos előfordult már olyan is, hogy évekig folyt a vállalkozás bejelentkezés nélkül, melyet természetesen utólag meg kell tenni és visszamenőleg meg kell csinálni minden évre a bevallást, ami jelentős iparűzési adó fizetési kötelezettséggel is járhat – a bevétel függvényében – hangsúlyozza az Arkconsulting szakértője.

Van visszaút

A bejelentkezés során nem kell megijedni, hogy mi történik, ha rosszul választotok –minden esetben az aktuális adóévre hozzátok meg a döntéseteket –, mert minden év elején lehetőségetek van módosítani, hogy mely lehetőség szerint kívánjátok fizetni az iparűzési adót. A változtatást minden év január 1. és február 15. napja között jelenthetitek az illetékes önkormányzat felé.

+ 1 EXTRA TIPP

A Fővárosi Önkormányzat 1 millió forint bevételig mentességet nyújt az iparűzési adóval kapcsolatban. Így ha most indítjátok a vállalkozást és a fix iparűzési adót választjátok, akkor az arányosítás miatt idén nem kell iparűzési adót fizetni!