Azt hiszed, nem érint az áfabevallás?

Minden hónap 20-án esedékes az áfa bevallás. Azt gondolod, hogy alanyi adómentes egyéni vállalkozóként téged nem érint? Lehet, hogy mégis!

Hiába vagy alapvetően alanyi adómentes vállalkozó (hogy egyáltalán kinek való a KATÁ-s vállalkozás, arról itt olvashatsz bővebben), ha külföldre állítasz ki számlát, abban az esetben nem alanyi adómentes minőségedben jársz el, így áfabevallási kötelezettség keletkezik. Ugyan áfafizetési kötelezettség nem jár vele, de az adatszolgáltatást minden olyan hónapban meg kell tenni az adóhatóság felé, amikor ilyen számlát állítasz ki – mondják az Arkconsulting Kft. szakértői.

És most jön a lényeg: akkor is így van ez, ha te kapsz számlát külföldi partnertől.

Hogy neked nincs ilyen? Gondold csak át még egyszer. Használod a Facebook vagy a Google felületét hirdetéshez? Igénybe veszel bármilyen szolgáltatást külföldi partnertől? Ha bármelyik kérdésre igen a válasz, akkor alanyi adómentes vállalkozóként is áfabevallást kell készítened, sőt mi több, áfafizetési kötelezettség is keletkezik!

naptár asztalon

Kép:Pexels

Közösségen belüli ügyletek esetén mindkét félnek (eladónak és vevőnek egyaránt) közösségi adószámmal kell rendelkeznie, amit le is kell jelenteni a partnernek. Ezáltal olyan számlát fog kiállítani neked a partnered, ahol nem lesz felszámítva az adott ország általános forgalmi adója.  Azonban ez nem azt jelenti, hogy akkor neked nem kell áfát fizetni a szolgáltatás igénybevétele után. Ugyanis itthon kell bevallanod, és megfizetned ezen szolgáltatások után az áfát.

A közösségi adószám igénylése viszonylag egyszerű folyamat. Egy változásbejelentő nyomtatványt kell benyújtani az adóhatóságnak (‘T101E – egyéni vállalkozóként), melyben kérjük az adószám megállapítását. A közösségi adószám a kérelem benyújtásának napjától fog élni. Az erről szóló határozat általában két héten belül megérkezik, de a hivatalos feldolgozási határidő, mint sok más esetben is 30 nap.

+1 Tipp: A közösségi adószám érvényességének lekérdezésére szolgál a VIES rendszer, mely online elérhető.

Az áfabevallás nem a legegyszerűbb nyomtatványa az adóhatóságnak, így bizonytalanság esetén érdemes könyvelő segítségét igénybe venni, vagy legalább az első bevallás benyújtása előtt egyeztetni könyvelővel vagy adótanácsadóval. Igen, erre KATÁ-sként is szükség lehet olykor… Az áfabevallás a ’65-ös számú nyomtatvány, amelyet ki kell egészíteni az ‘A60-as nyomtatvány benyújtásával, abban az esetben, ha közösségi partnerrel állunk kapcsolatba. Itt fel kell tüntetni a partner közösségi adószámát, ezért is elengedhetetlen, hogy tudjuk és a számlán fel is tüntessük ezt az adatot.