Így zárd le az évet lélekben is

Az év vége általában minden tervnek és közhelyes várakozásnak ellentmondva nem annyira nyugodt és elcsendesülő, hanem gyakran inkább zűrös és kapkodós. Pedig érdemes időt szánni rá, hogy lélekben is megérkezz a bizniszből az ünneplésbe.

Mielőtt elkezdenél teljes erővel az új nekirugaszkodásra koncentrálni, érdemes kissé lezárni az előző évet. Alap, hogy rendbe kell tenni a pénzügyeket, kifizetni az utolsó számlákat és lezárni a most teljesülő szerződéseket. Nem is ezekről akarunk most beszélni. Inkább néhány olyan dolgot ajánlunk, ami abban segít, hogy egy nagy sóhajjal letehesd ezt az évet (bármilyen is volt), és kicsit talán könnyebben kezdj majd neki a következőnek.

lecsukott laptop

Kép:Unsplash

Tegyél rendet!

A karácsony sokak számára az állandó takarítással kapcsolódik össze. Véletlenül sem arra biztatnánk, hogy az ünnep megélése helyett házimunkát végezz, arra viszont ösztönzünk, hogy mielőtt lezárod a munkát az idei évre, kicsit rendezd el a dolgokat.

Beszélj a könyvelőddel, hogy minden rendben van-e, nézz rá a bevételekre is. Ha minden jól alakult, még egy ok az ünneplésre! Ha esetleg nem így van, akkor még mindig jobb most szembesülni a rossz hírrel, rápihenni egy kicsit, és újult erővel kezdeni a jövő évet, friss tervekkel.

Teremts időt azokra a kicsi, de fontos feladatokra, amiket jellemzően mind hónapok óta halogatunk! Például csinálj biztonsági mentést a fájljaidról. (Ugye, ugye?) Tegyél rendet az asztalodon – a fizikain éppúgy, mint a géped desktopján. A munka során rengeteg minden gyűlik fel, ami valamikor fontos volt, vagy annak tűnt. De a hónapokkal ezelőtti konferencia programja, egy régmúlt meetingen készített jegyzeteid, amit már rég gépre vittél (ugye?) a szünet utáni visszatéréskor már csak zavaró káoszként jelennek majd meg. Rögzítsd és rendszerezd az össze-vissza cédulákon lévő feljegyzéseket, a privát képek között random módon a telefonodon lévő, a biznisz szempontjából fontos infókat! Ez segít, hogy jövőre ne ingatag halmokra kelljen kezdened az építkezést. De az év során keletkezett „ballaszt” feldolgozása lélekben is fontos, hogy helyet teremts az új évben érkező új dolgok számára.

Szerezd vissza fókuszt!

Ahhoz, hogy az új évet fókuszáltan tudd kezdeni, sokat segít, ha azonosítod a leginkább időrabló és legkevesebb hozzáadott értéket termelő feladataidat, és megpróbálsz megszabadulni tőlük. Azok, amelyeket megpróbálsz leadni, lehetnek fontos dolgok is, amiket valaki más is éppolyan jól elvégezne, mint te magad. Gondold át, hogy mi az, amit delegálhatsz, vagy kiszervezhetsz, esetleg csak átütemezhetsz, hogy több idő és energia jusson arra, amire érdemes fordítanod! Fontos viszont, hogy nem kell lemondanod mindenről, ami örömet okoz neked. Hiába vannak remek kollégáid, ha irigykedve néznéd, hogy másvalaki öntözi az irodai növényeket, mert azok a szíved csücskei, tartsd magadnál a feladatot. Mert ezt is megérdemled.

Érdemes átnézned a naptáradat is, és visszamenőleg végig gondolni, hogy mi az, amit esetleg másképp szervezhetnél, hogy hatékonyabbá tedd a munkát és könnyebbé az életet. A rendszeres meetingjeid minden napodat félbevágják? Itt a lehetőség, hogy az új évben változtass a beosztáson és új időpontokat határozz meg (vagy megszüntess pár felesleges találkozót). Mindig is irigyelted a nagymenőket, akiknek a saját fejlődésükre szánt, rendszeres órák vannak betervezve a naptárjába? Kezdd el úgy tervezni a jövő évet, hogy fenntartod ezeket a szabad órákat! (Oké, nem biztos, hogy fennmaradnak jövő decemberig, de soha jobb időpont nem lesz megpróbálni!)

Ünnepelj és fejezd ki a hálád!

Fontos, hogy saját magadat is megdicsérd az idén elvégzett rengeteg munkáért és elért rengeteg sikerért. Dedikálj időt arra, hogy listába szedd mindazt, amit idén elvégeztél, ami megtörtént hosszú előkészítés után. Írj legalább 10 dolgot, ami mellé egy nagy pipát tehetsz! Januárban megszületett az első fontos partnerrel való megállapodás? Rég, volt, már alig emlékszel… Pedig milyen jó visszagondolni rá! Listára vele! Májusban megkaptad az eddigi legcukibb, hálálkodó levelet az ügyfélszolgálati emailre egy vásárlótól? Már írhatod is! (És olvasd is el újra, ha már így eszedbe jutott.) Tudományosan bizonyított tény, hogy az eredmények listázása és az értük kapott jutalom energiát és motivációt ad a jövőre!

Ha magadat megünnepelted kicsit – ami tényleg fontos – gondold végig azt is, hogy ki és mi járult hozzá az előző listán szereplő eredményekhez. Szánj rá időt, hogy egy rövid üzenetben megköszönöd nekik! Egy ilyen konkrét üzenet sokkal szívmelengetőbb egy általános újévi jókívánságnál! Még jobb, ha nem csak emberekben, de például szolgáltatókban is gondolkodsz. Egy hozzád hasonló kisvállalkozó számára óriási öröm, ha visszajelzel, hogy milyen sokat segített neked az a termék vagy szolgáltatás, amit tőle vásároltál.