Hogy válasszunk két, látszólag egyforma lehetőség közül?

Döntést hozni mindig nehéz. De különösen akkor, ha a két dolog, ami közül választanunk kell, látszólag nem különbözik eléggé. Mutatjuk, mi segíthet!

Szerző: Lázár Fruzsina

Fontos döntéseket meghozni sosem könnyű. A lehetséges következmények súlya óriási teher, máskor pedig nem is tudjuk igazán, mik a választási lehetőségeink. Azonban talán az egyik leggyakoribb eset, amikor a választási lehetőségek olyan hasonlónak tűnnek, hogy képtelenek vagyunk dönteni, mi lenne a jobb megoldás.

Dönteni viszont ilyenkor is muszáj. Adunk néhány tippet, ami segíthet.

dönteni nehéz

Kép:Pexels

Óvakodj az összehasonlítástól!

Amikor több lehetőség közül kell választanunk, természetesen azonnal összehasonlítjuk őket — ennek módja azonban sajnos eltorzíthatja azt, hogyan is tekintünk a döntésünket meghatározó információkra.

Az összehasonlítás alapja a legtöbb esetben az, ami a választási lehetőségek tulajdonságaiban közös – mondja Art Markman, a University of Texas pszichológia- és marketingprofesszora. Ezeket Markman összevethető (alignable) különbségeknek hívja — ilyen lehet például, ha két lakást az alapján mérünk egymáshoz, hogy hányadik emeleten helyezkednek el. Az efféle különbségtétel mindig az elérhető információk hasonlóságára alapoz.

Azonban, ha egy kicsit tudatosabbak vagyunk, olyan dolgok is felmerülhetnek egy összehasonlítás során, amik teljesen függetlenek attól, hogy a két opcióban mi a közös: ezeket Markman nem-összevethető (nonalignable) különbségeknek nevezi. Ezek gyakran kevésbé kézenfekvők és nehezebben észrevehetők, ennélfogva kevesebb figyelmet is szentelünk nekik. Egy lakásnak például van erkélye, míg a másiknak nincs.

Ha úgy tűnik, hogy két opció között szinte lehetetlen választani, mert túlságosan hasonlítanak, annak az lehet oka, hogy kizárólag a közös, összemérhető tulajdonságok alapján versenyeztetjük azokat – magyarázza a professzor. A döntés megkönnyítéséhez érdemes tehát a nem összehangolható különbségekre (is) koncentrálni.

Erre egyszerű, de annál célravezetőbb megoldás lehet, ha gondolatban előrehaladunk addig a pontig, amikor már meghoztuk a döntést — hiszen ekkor már a kiválasztott opció önmagában, és nem a másikhoz képest lesz jelen az életünkben. Így könnyebb egymástól függetlenül is körüljárni a két opciót, és valóban saját előnyeik-hátrányaik alapján mérlegelni köztük. Korábbi példánkat folytatva lakásvásárlás esetén érdemes olyan információkat is figyelembe venni a döntés során, hogy például melyik lakásban van kandalló vagy padlófűtés, és nem csak azon törni a fejünket, hogy melyik közösköltség-rezsi aránya jobb.

Áss mélyebbre!

Mindannyian elkövethetjük azt a hibát, hogy úgy tekintünk a legkönnyebben elérhető információkra mint a teljes képre — megelégszünk azzal, amit kézhez kapunk, nem járunk utána alaposabban a témának.

Azonban, mikor úgy érezzük, megakadtunk félúton két csaknem egyforma lehetőség között, sokat segíthet, ha mélyebbre ásunk. Kereshetünk valakit, aki járt már hasonló cipőben, és szívesen mesél a tapasztalatairól, vagy egy szakértőt, aki tanácsot adhat, milyen irányból érdemes közelítenünk, milyen kérdéseket kellene feltennünk. Mindez olyan információkat tárhat fel, amikkel eddig nem is voltunk tisztában, mégis fontos, akár meghatározó döntési támpontok lehetnek.

A StartLAB klub vendége volt nemrég Márton Dávid, a sikeres kézműves pékség, a Három tarka macska tulajdonosa. Ő, hogy csökkentse a vállalkozói kudarctól való félelmét, jó nagy Excel táblákat csinált. Hogy ez miért segít? Olvasd el!

Ne izguld túl!

Ha még azután is túl hasonlónak tűnnek a választási lehetőségeink, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy teljes képet kapjunk róluk, fújjuk ki magunkat. Ne rettegjünk attól, hogy esetleg végzetesen rossz döntést hozunk, hiszen, ha tényleg olyan hasonló a két opció, bármelyik mellett is tesszük le a voksunkat, nem tudunk nagyon mellélőni.

Nagyon fontos, hogy ha végre kiválasztottuk az egyik lehetőséget, kötelezzük el magunkat mellette. Sokan hajlamosak vagyunk a döntéshozatal után is folytatni a hasonlítgatást, arra koncentrálva, hogy milyen előnyöktől estünk el, mikor az egyik opció javára döntöttünk a másik ellenében. Ez pedig egy ördögi kör, mert abban a pillanatban, hogy egy kicsi elégedetlenség is megjelenik bennünk a döntésünket illetően, mind több és több ezt alátámasztó dolgot veszünk észre. Így könnyedén megbánhatjuk azt a már eddig is éppen elég fejfájást okozó döntést.

Ezért ne arra figyeljünk, hogy mink lehetne, ha máshogy döntöttünk volna — sokkal jobban tesszük, ha élvezzük a nagy gonddal meghozott döntésünk eredményét.