Aludj, és keress nálad jobb embereket – Jack Ma üzenete fiatal vállalkozóknak

Ha Jack Ma neve nem is ismerős, a céget, amit létrehozott biztos, hogy nem kell bemutatni. Ő az Alibaba, a világ legnagyobb online kereskedésének alapítója. 20 évvel ezelőtt hozta létre az azóta világsikert befutott vállalatot, manapság pedig egyre inkább a világ jobbításáról osztja meg a gondolatait. Most éppen a Davosi Világgazdasági Fórumon adott tanácsokat fiatal vállalkozóknak.

„Természetesen féltem, és voltak kétségeim, (amikor elindítottam az Alibabát). De hittem benne, hogy valaki, ha nem mi, akkor más, meg fogja csinálni. A holnaphoz senki nem ért, csak a tegnapnak vannak szakértői.”

„Az üzleti életben nem szabad aggódni a nyomás vagy a verseny miatt. Ha ez nyomaszt téged, ne legyél üzletember… Ha értéket teremtesz, van lehetőség is. Ma a világ tele van aggodalmakkal. Vagyis kiváló lehetőségekkel is.”

„Az első munkahelyed a legfontosabb az életedben. Nem kell, hogy feltétlenül nagynevű cég legyen, de fontos, hogy találj egy jó főnököt, akitől emberséget tanulhatsz és azt, hogyan kell rendesen csinálni a dolgokat. Ígérd meg magadnak, hogy legalább három évig ott is maradsz.”

„Hogyan taníthatjuk meg a gyerekeket kreativitásra és olyan dolgokra, amikre a gépek nem képesek? A gépekben chipek vannak, az emberekben szív. Az oktatásnak ebbe az irányba kéne fejlődnie.”

„Mi az, ami nem hagyja aludni Jack Ma-t? Semmi! Ha nem alszol jól, attól a probléma még fennáll. Ha kialszom magam, nagyobb eséllyel küzdök meg vele.”

„Jó emberek vezetéséhez kultúrát, értékrendet és azt kell használni, hogy hisznek abban, amit csinálnak. Szabályzatokkal, rendeletekkel és dokumentumokkal akarsz kontrollálni? Ez az ostobáknál működik.”

„Amikor embereket veszek fel, olyanokat keresek, akik okosabbak nálam. Olyanokat, akik néhány év múlva a főnökeim lehetnének. Szeretem a pozitív és kitartó embereket.”

A Davosi fórumról itt találsz rengeteg hírt.