A te cégedet is segíthetik az új nomádok

Nyaralás közben dolgozni nem jó ötlet. Kivéve, ha az életedet teszed egy nagy nyaralássá, akkor belefér.

Nemrég még mi is írtunk arról, hogy milyen fontos szétválasztani a nyaralást és a munkát, és, hogy mindenki meg kell, hogy engedje magának a pihenést, kiszakadást a munkából hosszabb-rövidebb időre. Hosszabb időre azonban ez nem egyszerű.

De mi van, ha nem a munkából, csak a megszokott környezetből vágyódsz el? Ha irigykedve nézed az Instagramon az utazó bloggerek képeit, akik barnára sült lábukat a medencébe lógatva dolgoznak a laptopjukon a világ valamely egzotikus pontján? A jó hír, hogy egyáltalán nem csak nekik van lehetőségük ilyesmire.

Tegyük fel, hogy olyan helyen telnek a mindennapok, amiket eddig csak a képen láttál, az ebédszünetbe pedig belefér egy gyors csobbanás a tengerben. Jól hangzik? Erre kínál lehetőséget a „jobbatical”, vagyis egy új munkaforma, amit egy azonos nevű észt startup „talált fel”.

munka a medence partján

Kép:Pexels

Munka ott, ahol nyaralnál

Az elnevezés a sabbatical (alkotói szabadság, vagy karrierszünet) – külföldön legalábbis – bevett fogalmából származik. Az akadémiai szférában régóta létező megoldásról néhány éve egyértelművé vált, hogy a cégek kulcsemberei számára is van értelme a dolognak. A néhány hónapos, vagy akár egyéves szabadság kiváló lehetőség az önismeret fejlesztésére, lehetőséget teremt arra, hogy a cég számára fontos, de a kiégés határán lévő szakemberek úgy tudjanak ténylegesen kikapcsolódni és feltöltődni, hogy közben nem aggódnak a munkahelyük elvesztése miatt, és a munkáltatójuknak sem kell kényszerűségből másik kollégát találni. Világszerte számos cégnél kaphatnak lehetőséget ilyen karrierszünetre az ott dolgozók, persze nem akárki. A feltételeket szigorúan szabályozzák, van, ahol még arról is van megállapodás, hogy milyen típusú önfejlesztésre fog koncentrálni a szabadság alatt a delikvens.

Na de mi van a szabadúszókkal, vállalkozókkal, akik mögött nem áll egy nagy szervezet, akiknek nincs pénze és/vagy ideje arra, hogy hosszabb időre kiszakadjanak a mókuskerékből? Nekik való a jobbatical, vagyis a munka és a kalandozás egybe szervezése. Hogy ez mit jelent? Munkát találni olyan helyen, ahova első gondolatunk szerint inkább csak nyaralni mennénk.

Dolgozni, mondjuk Balin, vagy Franciaország déli részén, de ízlés szerint akár egy menő síközpontban vagy az Alpok közepén.

Vállalkozások működnek Balin, Franciaország déli részén vagy a legmenőbb síközpontokban is, sőt, egy csomó egzotikus helyen éppen csúcson van a startup-láz. A csodás helyszíneken működő vállalkozásoknak pedig szakemberekre van szüksége. Olyanokra, akik a saját területükön már bizonyítottak, és hajlandóak hosszabb időre – mondjuk egy évre – „elásni magukat” valamilyen az üzleti világ központjaitól távoli helyen.

Nem csak menni lehet

A Jobbatical alapítójának elmondása szerint az ötletre egyelőre leginkább az amerikai tech és marketing guruk nyitottak, pedig sok mindenki profitálhatna belőle. A kalandozó szakemberek hatalmas élményeket és komoly szakmai tapasztalatot gyűjthetnek, a fogadó cégek pedig olyan szaktudást tudhatnak magukénak – ha csak átmeneti időre is – amihez egyébként nem nagyon férnének hozzá. A fogadó államoknak is megérné támogatni az ilyen típusú munkavállalást, hiszen a külföldről hozott szakmai tudás hatalmas fejlődési lehetőséget teremt a növekedni vágyó gazdaságok számára.

A kalandozók a hatalmas élmények és fontos szakmai tapasztalat mellett akár még ígéretes üzleti ötletet is elleshetnek a világ másik feléről, de akár fogadó vállalkozóként is érdemes gondolni magadra.

magyaráz laptop előtt

Kép:Pexels

Budapest mindenféle listákon a legvágyottabb úticélok között szerepel, teljesen elképzelhető tehát, hogy valaki épp Magyarországon töltené a jobbatical idejét. Persze, fizetésre szükség van, de képzeld, mi mindent kaphatna a céged, mondjuk egy pár hónapig bedolgozó amerikai marketingszakembertől, vagy a startup világ központjaként ismert Izraelben tapasztalatot szerzett üzletfejlesztőtől, akik a kaland kedvéért jó eséllyel a szokásos díjuknál olcsóbban vállalnák a feladatot és lehet, hogy elképesztően boldogok lennének attól, hogy esténként egy pesti romkocsmában múlathatják az időt, vagy hétvégenként bejárhatják a Balaton-felvidéket.

Az ötlet cégként is sikeres: a Jobbatical első egy évében 40 ország 1200 olyan cége jelentkezett a rendszerbe, amelyek speciális szaktudást kerestek valamilyen projekthez. 7000 jelentkezés és 300 megállapodás született.