A megteremtett szabadság, és ahogy ki kell használni

Milyenek a hazai szabadúszók? Mind fiatalok és egyedülállók? Kényszerből választották ezt az életet, vagy imádják a szabadságukat? Hosszú távra terveznek, vagy múló hóbortról van szó? Friss kutatásunkban a hazai szabadúszókat vizsgáltuk, eredményeinket pedig szabadon elérhető kötetben tettük közzé. Számok és sztorik, a legjobbak közül!

BGE freelancer kiadvány borítóA szabadúszó, freelancer kifejezések mindenki számára ismertek, mind ismerünk valakit, aki szabadúszóként dolgozik, és egyre többen vannak azok is, akik rövidebb-hosszabb időre, átmenetileg vagy élestratégiaként maguk is kipróbálták ezt az életformát. A szabadúszás világszerte terjed, a fogalomnak ennek ellenére sem a tudományos diskurzusban, sem a közpolitikai térben nincs pontos és univerzális meghatározása, ugyanakkor – hiszen nem kérdés, hogy érdekes, és a munkaerőpiacot, gazdaságot egyre inkább meghatározó trendről van szó – egyre több, egymással versengő felmérés, mondás létezik e területtel kapcsolatban.

A BGE Budapest LAB 2019-ben kezdte meg a szabadúszó közösség hazai feltérképezését, a munkavállalásra és életformájukra vonatkozó sajátosságaik megismerését. A 2019-2020-as kutatási körben első körös feltáró interjúkat folytattunk tíz szabadúszóval, és ezzel párhuzamosan kérdőíves kutatást végeztünk egy szélesebb körben.

Első eredményeinket egy online is szabadon elérhető kiadványban tettük közzé.

Ebben rövid, és érthető áttekintést adunk néhány kulcsfontosságú elméleti és értelmezési keretről a témában, részletesebben bemutatjuk saját kérdőíves kutatásunk eredményeit – többek között a freelancerek általunk azonosított négy típusát. Valamint, mivel mi a vállalkozások kutatójaként abban hiszünk, hogy szükség van történetekre ahhoz, hogy jobban megértsük, mi rejlik a számok mögött, a kötetben a statisztikák és grafikonok mellett személyes történetek szerepelnek. Úgy, hogy azokat olvasva kirajzolódnak mintázatok, tanulságok és gondolkodni valók. Néhány ilyenre mi is felhívjuk a figyelmet, reméljük, a kötetet olvasva mindenki továbbiakat talál magának.

A történetek tanulságosak lehetnek szabadúszóknak, leendő szabadúszóknak, azoknak, akik távolról szeretnének betekinteni ebbe a világba, és azoknak is, akik egyszerűen csak érdekes emberek jó történeteire kíváncsiak. Jó olvasást!

A kiadvány könnyen olvasható formában itt elérhető.