A legjobb ingyenes stock fotó gyűjtemények a munkádhoz

Jó minőségű, nagy felbontású profi fotókat keresel weboldaladhoz, Facebook postodhoz vagy prezentációdhoz? Szerencsére nem szükséges hatalmas összegeket költened, hogy hozzájuss a legjobb képhez. A weben számos ingyenes stock fotó galéria van. Igaz, az ezeken listázott képek között van átfedés, de tényleg hatalmas a választék. A legjobbakat a Usernet szakértőjének segítségével összegyűjtöttük az alábbi cikkben.

A listánkban szereplő oldalakon található képek többsége jogdíjtól mentes vagy a Creative Commons (CC) licensz alá tartozik. Ez azt jelenti, hogy szabadon felhasználhatod, másolhatod, módosíthatod a művet még üzleti célra is, mindenfajta engedélykérés nélkül. A legtöbb esetben a forrást sem kell feltüntetni – de mindenhol jelzik, hogy hálásak érte, ha megteszed.

Ennek ellenére fontos óvatosnak lenni, és minden esetben ellenőrizni, hogy a kiválasztott kép valójában milyen jogi szabályozás alá tartozik. És persze tudatában kell lenned, hogy az ingyenes fotók némi kockázatot is rejtenek.

A legfontosabb esetekben érdemes rászánni a pénzt a saját fotók elkészíttetésére, de induló vállalkozásként és kisebb súlyú megjelenések esetében – mint mondjuk egy Facebook poszt – kiváló lehetőséget jelentenek az ingyenes stock fotó galériák.

Nézzük tehát, hogy szerintünk melyek a legjobbak!

1. Pexels

Weboldal: https://www.pexels.com/

A Pexels nagy felbontású és teljesen ingyenes képeket tartalmaz, amelyek a bevezetőben említett Creative Commons (CC) lincensz alá tartoznak. A keresője jól használható, sőt a pontos taggelésnek köszönhetően a Google-ból történő képkeresések során is sok tőlük származó képet találhatsz.

2. Unsplash

Weboldal: https://unsplash.com/

Az Unsplash nagy mennyiségű ingyenes és nagy felbontású képpel rendelkezik, szerintünk az egyik legjobb a műfajban. Az Unsplash csapata folyamatosan kiválogatja a legjobbnak minősített beküldött képeket és ezeket kiemelten jelenítik meg oldalukon.

3. StockSnap.io

Weboldal: https://stocksnap.io/

A StockSnap is valóban nagy mennyiségű, jól válogatott és jól taggelt ingyenes képpel rendelkezik. A keresője is okosan van kialakítva, sokat segít a megfelelő kép megtalálásában. Az oldal rögzíti a letöltések és a megtekintések számát, így lehetőséged van a legnépszerűbb képek között is válogatni. (Vagy éppen tudatosan elkerülni azokat.)

képkereső printscreen

Itt példálul a “pictures” keresőszót használtuk

4. Reshot

Weboldal: https://www.reshot.com/

A Reshot hatalmas mennyiségű, kézzel válogatott, ingyenes képet tartalmaz. Sok olyat, amelyet máshol nem látsz. Aranybánya azok a startupok és szabadúszók számára, akik kevésbé felkapott, trendi képekre vágynak. Ne feledd, hogy a képkeresőt angol nyelven kell használnod! Írd be ide például azt, hogy „girl in nature” és máris listázza a találatokat.

5. Gratisogpraphy

Weboldal: http://www.gratisography.com/

Hetente bővülő gyűjteményével és remek képkeresőjével a Gratisography oldal igazán csábító azok számára, akik nagy felbontású, Creative Commons licensz alá tartozó képeket keresnek. Mindegyik képet Ryan McGuire készítette és nagyon jól átjön rajtuk a művész egyéni látásmódja és egyedi stílusa.

6. Pixabay

Weboldal: https://pixabay.com/

A Pixabay jól ismert szereplője az ingyenes stock fotó galériáknak. A fotók mellett vektorgrafikus képeket és illusztrációkat is tartalmaz. Mindegyik képük a Creative Commons licensz alá tartozik.

7. FoodiesFeed

Weboldal: https://www.foodiesfeed.com/

Ha ételfotókra van szükséged, akkor ne keress tovább, ezt a galériát neked találták ki. Több ezer jó minőségű profi ételfotójuk van, ideális például bloggerek számára. A kereső alatt rögtön feltüntetik a legnépszerűbb kategóriákat, így még gépelned sem kell ahhoz, hogy megtaláld a trendi képeket.

képkereső printscreen

Macskák – csak a próba kedvéért 🙂

8. Stokpic

Weboldal: https://stokpic.com/

Elég csak a nyitólapjukra ránézni, az ember rögtön kedvet kap a további böngészéshez. Remek beállítások, szuper hangulatképek és számos témában kiváló minőségű képek.

9. Freerange

Weboldal: https://freerangestock.com/

A Freerange oldalát több ezer ingyenes képet találsz, amelyek egy része saját készítésű, míg mások a látogatók által beküldött képek közül kerülnek kiválasztásra.

10. Freestocks.org

Weboldal: https://freestocks.org/

Egy újabb versenyző az ingyenes képgalériák mezőnyében, ahol szintén jó minőségű képeket találsz a korábban már többször említett Creative Commons licensz alatt.

11. Picography

Weboldal: https://picography.co/

A Picography gyönyörű ingyenes képeket listáz neves fotó művészektől és profi fotósoktól. Mindegyik kép Creative Commons CC0 licensz alatt érhető el.

12. MMT STock

Weboldal: https://mmtstock.com/

Az MMT STock oldalán Jeffrey Betts képei közül válogathatsz. Jeffrey főbb témái a számítógépek, munkaállomások illetve a virágok és a természet. Ha ilyen jellegű képeket keresel, érdemes megnézni az oldalát.

13. Kaboom Pics

Weboldal: https://kaboompics.com/

A Kaboom Pics nagy választékát kínálja jó minőségű stock fotóknak, olyan kategóriákból, mint az absztrakt, építészet, divat, étel és természet. Képeik magán és üzleti célra is felhasználhatók, de nem értékesíthetők újra.

14. Life of Pix

Weboldal: https://www.lifeofpix.com/

A Life of Pix képek a LEEROY kreatív ügynökségtől származnak és mindenfajta jogi korlátozás nélkül felhasználhatók.

15. Negative Space

Weboldal: https://negativespace.co/

A Negative Space gyűjteménye hetente bővül új képekkel. Mindegyik képük jogi korlátozás nélkül letölthető akár magán, akár üzleti célra. Az építészettől a technológiáig számtalan kategóriában mutatnak izgalmas, jó minőségű képeket, érdemes megnézni!

+1. Google Képek

Nem hagyhattuk ki a listából a Google Képkeresőjét, ugyanis ha képekre van szükségünk, akkor az emberek többsége ehhez a forráshoz fordul. A Google képkeresővel alapvetően három gond van, amivel számolnod kell:

  1. nem minden kép jó minőségű, hiszen ez nem egy stock galéria, csak egy egyszerű adatbánya a weben fellelhető képekből
  2. kevés a jó felbontású kép, de ezen könnyen segíthetsz, mert be tudod állítani a pixel méretet az opciók között
  3. az itt megjelenő képeknek egyáltalán nem mindegyike használható szabadon. De találsz beállítási lehetőséget, hogy csak az ingyenes képeket listázza a kereső, így némi finomhangolás után ezt az eszközt is használhatod ingyenes, jó minőségű és felbontású képek keresésére.