Új képzés a jövő vezetőinek a BGE-n

diplomázó hallgatók

Kép:Shutterstock

Új szemléletű vezetés és szervezés képzést indít a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE). A BGE Pénzügyi és Számviteli Karának (BGE PSZK) Vezetés és Szervezés mesterszakán olyan szakembereket képeznek majd, akik képesek megérteni a digitális korszak üzleti és vezetői kihívásait, és azokra a változó hazai és nemzetközi környezetben, illetve szervezeti kultúrában is hatékony és eredményes válaszokat adni.

A képzés keresztféléves rendszerben 2020 februárjában indul és idén november 15-ig lehet rá jelentkezni. A képzés vezetője prof. dr. Bakacsi Gyula, kutató professzor, közgazdász, a tématerület meghatározó szakértője, az MTA Gazdálkodástudományi Bizottságának tagja.

Az új évezred és a digitalizáció jelentősen és folyamatosan átrendezi a vállalati szektort. Ennek megfelelően és ezzel együtt szükségképp változik a vezetési modell, és a közép- vagy felsővezetői szerepkör is. A jövő vezetői elsősorban a változást megvalósító vezetők lesznek, ehhez pedig jelentősen más kulcskompetenciákkal kell rendelkezniük. A klasszikus értelemben vett szakmai tudás mellett egyre fontosabbá válnak az ún. soft skillek, tehát a „puha faktorok”, mint például a rugalmasság, a kommunikációs készség vagy a csapatban való gondolkodás.

A 21. század új típusú vezetője a tudatosan vállalt empowerment-re, az érintettekkel kialakított nyer-nyer kapcsolatokra és az agilitásra támaszkodik, továbbá nagy adatbázisokat építve digitálisan modellez, elemez. Az új vezetői szemléletben nélkülözhetetlen az érték alapú vezetés, a nyitott, kétoldalú kommunikáció, a vonzó jövőkép megfogalmazása, továbbá az érzelmi intelligencia, az önismeret és önértékelés.

A BGE új mesterképzési programja a gazdaságtani és társadalomtudományi ismeretek mellett az ehhez szükséges tudás, képességek és készségek átadásával, fejlesztésével készíti fel a hallgatókat a kihívások megválaszolására.  A képzés során kiemelten fókuszálnak a kompetenciafejlesztésre, többek közt a problémamegoldás, az együttműködés, a konfliktusmenedzsment és az empowerment területén.

Az új tartalom mellett a módszertan is innovatív lesz: a hagyományos, frontális, írásos anyagok feldolgozáson alapuló oktatás helyett, a hallgatók az ismereteket munkaintenzív, kiscsoportos foglalkozások keretében sajátítják el.

„A képzésre egyrészt olyan fiatal szakembereket várunk, akik tudatosan készülnek a vezetői, a vezetői döntéstámogató vagy a tanácsadói szerepre, másrészt a területen felhalmozott szakmai tapasztalatunkból és innovatív megközelítésünkből az olyan jelenlegi vezetők is sokat profitálhatnak, akik szeretnének tovább fejlődni és jobb vezetővé válni”mondta el dr. Csillag Sára, a BGE PSZK dékánja.