Pénzt hoz a cégeknek a bevonás és a sokszínűség

Forintokra válthatják a cégek a vállalaton belüli sokszínűséget. Egy friss tanulmány szerint minden szinten jobb üzleti döntések születnek, ha sokféle ember együtt hozza azokat.

Egyre több vállalkozás törekszik tudatosa a munkahelyi sokszínűség növelésére, aminek számtalan előnyét azonosították már az évek során (erről részletesen ld. keretes írásunkat). Egy friss kutatás azonban azt is bizonyítja, hogy jobb üzleti döntések születnek, ha a cégek sokféle munkavállalót bevonnak azok meghozatalába.

A Cloverpop üzleti döntés adatbázis kutatói 200 cég körülbelül 600 üzleti döntését elemezték két év alatt, az eredmények pedig direkt kapcsolatot mutattak ki a bevonó döntéshozás és a jobb üzleti eredmények elérése között.

  • A befogadó csapatok az estek 87%-ában jobb üzleti döntéseket hoznak.
  • Az inkluzív módszert követő vállalatok fele annyi meeting során kétszer annyi döntést képesek meghozni.
  • A diverz csapatok által meghozott döntések 60%-kal jobb eredményeket produkáltak.

Forrás: Cloverpop

A kutatás eredményei szerint a csapatok az esetek 66%-ában hatékonyabb döntéseket hoznak annál, mint ha egyének egyedül határoznának valamiről, a döntések pedig tovább javulnak (a vizsgált dimenziók tekintetében) a csapat sokszínűségének növekedésével.

Nem az agyunkat, a csapatot kell megváltoztatni

Az egyéni döntéshozókhoz képes egy kizárólag férfiakból álló csapat az esetek 58%-ában hoz jobb döntéseket, míg az olyan csapatok esetében, amelyeket nők és férfiak vegyesen alkotnak ez már 73%. Az olyan csapatok, ahol még a korosztály és a származás is sokféle, az esetek 87%-ában javítják az üzleti döntéseket.

A kutatás rávilágít a csapatok diverzitásának potenciális értékére, amennyiben arra a döntéshozatal folyamatának praktikus eszközeként tekintünk – vélekedett Francesca Gino, a Harvard Business School professzora. Az ma már nem kérdés, hogy a döntéseinket előítéletek torzítják. Azt, ahogy az agyunk működik, nehéz megváltoztatni, ezért sokkal hatásosabb, ha inkább a döntések kontextusán alakítunk azzal, hogy a döntéshozó csoportokban több különböző perspektívát érvényesítünk tudatosan – magyarázta a professzor az amerikai Forbes magazinnak.

csapat férfiakból és nőkből

Kép:Pixabay

A kutatás során az is kiderült, hogy a diverz csoportok nagyobb valószínűséggel szembesültek az üzleti döntések végrehajtása során nehézségekkel. Vagyis röviden az egyszínű csapatok rosszabb döntéseket hoznak, aztán a sokszínű csapatok küzdenek azzal, hogy ezeket a gyakorlatban megvalósítsák. A legrosszabbul ebben a tekintetben az működik, ha kizárólag férfiak által hozott döntéseket kell végrehajtania olyan közösségnek, amelyben férfiak és nők is dolgoznak. Ez a kombináció 15%-kal teljesít rosszabbul az egyéni döntéshozáshoz képest. A másik véglet a befogadó döntéshozó csoport és sokszínű végrehajtó csoport kombinációja, ami viszont 60%-kal jobb teljesítményt hozott a kutatás eredményei szerint.

Öngól lemondani a sokszínűségről

Vagyis ha lemondunk arról, hogy sokszínű csoportok hozzák az üzleti döntéseket, az sebezhető helyzetbe hozza a céget – hangsúlyozza Aileen Lee, a Cowboy Ventures alapítója (aki egyébként a startup világ milliárdos cégeire használt unikornis kifejezés megalkotója).

A másik oldalról nézve viszont ez óriási lehetőséget is jelent a vállalkozások számára, hiszen az inkluzív döntéshozatalt tudatosan alkalmazhatják az üzleti teljesítmény javítása érdekében. Kutatások szerint a döntéshozás hatékonysága 95%-osan összefügg egy cég pénzügyi teljesítményével, vagyis a döntések javítása komoly lendületet adhat a vállalkozásnak. A legjobb hír pedig az, hogy a változtatást akár azonnal el lehet kezdeni, hiszen a bevonó döntéshozáshoz nincs másra szükség, mint az emberekre, akik egyébként is a vállalkozásban dolgoznak.

A sokszínűség a cégek számára sokféle módon hozhat közvetlen előnyt. A sok különböző munkaerővel dolgozó cégek, ahol férfiak, nők, fiatalok, idősek, sokféle etnikum képviselteti magát jobb alkalmazkodóképességre tesznek szert. A tapasztalatok szerint többféle szolgáltatási megoldást képesek fejleszteni, hiszen többféle igényt ismernek közelről. A sokféleség segít abban is, hogy minden eltérő feladatra megtaláljuk a megfelelő embert, aki odaadóan végzi azt.

A vállalkozások számára egyértelmű előnye a sokszínűségnek az is, hogy a kollégák eltérő látásmódjának köszönhetően a cég képes lesz jobban megérteni sokszínű ügyfélköre elvárásait. Minél sokszínűbb a munkaerő, annál nagyobb az esély arra, hogy sokféle célcsoport igényeire adjunk megfelelő választ.

A sokszínű szervezetekben a nyitottság is nő, a kollégák szívesen tanulnak egymástól és nyitottak másokra, ami hatékonyabb munkavégzéshez, a cégen belüli jobb együttműködéshez és magasabb munkavállalói elégedettséghez is vezet. Ráadásul a sokféle megközelítés találkozása az innovációs képesség növekedését is magával hozza.