Női vállalkozók: túlélők és önmegvalósítók

Másodszor vizsgálta a MasterCard a nők által vezetett vállalkozásokat világszerte. Nem meglepő, de a fejlett országokban több a forrás és a lehetőség is. Akár tőkéről, akár pénzügyi szolgáltatásról, akár felsőoktatási programokról van szó.

Az elemzés szerint az erős alappal induló, új női vállalkozások világszerte fejlődést mutatnak, mindezt annak ellenére, hogy jelentős akadályokkal kell megküzdeniük, amelyeket a nemi alapú hátrányos megkülönböztetés állít eléjük a különböző társadalmakban. A kutatás összesen 5 régióban, így Ázsiában, Európában, Amerikában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ezeken belül pedig 57 országban követi a női vállalkozások trendjeit.

A toplista,  ahol a nők a legkedvezőbb helyzetből indíthatnak vállalkozást
 1. Új-Zéland – 74.2
 2. Svédország – 71.3
 3. Kanada – 70.9
 4. Egyesült Államok – 70.8
 5. Szingapúr – 69.2
 6. Portugália – 69.1
 7. Ausztrália – 68.9
 8. Belgium – 68.7
 9. Fülöp-szigetek – 68.0
 10. Egyesült Királyság – 67.9

Magyarország az összesített index 41. helyén végzett – az 57 vizsgált ország között. Ez az eredmény több alpontszámból áll össze, ezekben pedig felemás eredményeket jeleznek a magyar mutatók. A női vállalkozások aránya hazánkban 28,1 százalék, vagyis szinte minden harmadik üzlet tulajdonosa vagy vezetője nő. E mellett sok női vezető is van a vállalkozások élén. A női tulajdonú vagy nők által vezetett vállalkozások magas arányának köszönhetően ebben a tekintetben a 12. helyen szerepelünk világviszonylatban.

Ám nem ennyire jó a helyzet aszerint, hogy a nők a férfiakhoz képest mennyire könnyen jutnak pénzügyi támogatáshoz, mennyi megtakarításuk van, vagy segítik-e őket vállalkozói programok. Itt Magyarország a 43. helyen áll a listában.

fiatal nő mobiltelefonnal

Kép:Pexels

Az erős támogatói háttérrel rendelkező fejlett országokban is tetten érhető a nők hátrányos megkülönböztetése. Új-Zélandon például a társadalom kevéssé elfogadó a női vállalkozókkal szemben, akik ennek ellenére az Index első helyéig emelték az országot immáron második éve.

A kutatás szerint a vállalkozók lehetőségei nem feltétlenül vannak összefüggésben az adott ország gazdasági fejlettségével. Az olyan fejlődő országok, mint Ghána (46,4 százalék), Malawi, Nigéria, vagy Uganda (33,8 százalék) és Vietnam (31,3) esetében magasabb a női vállalkozók aránya több fejlettebb országénál is. Ezen országokban azonban a nők elsősorban szükségszerűségből, túlélésük biztosítása érdekében vállalkoznak, tőkétől és pénzügyi szolgáltatásoktól elzárva.

A teljes tanulmány itt olvasható.

Női tulajdonú vállalkozások aránya az összes vállalkozáson belül
 1. Ghána – 46,4%
 2. Oroszország – 34,6%
 3. Uganda – 33,8%
 4. Új-Zéland – 33%
 5. Ausztrália – 32,1%
 6. Vietnam – 31,3 %
 7. Lengyelország – 30,3%
 8. Spanyolország – 29, 4%
 9. Románia – 28,9%
 10. Portugália – 28,7%