Megvitattuk a startup világot

2019-ben a BGE Budapest LAB is beszállt a Startup Safari programjai közé. Az első Startup Dispután arról folyt a vita, hogy alkalmas-e a hazai ökoszisztéma nemzetközi sikerű startupok kitermelésére. A kötetlen hangulat cseppet sem ment a színvonal rovására, ahogy a pattogatott kukorica sem.

zajlik a Startup Disputa a BGE Budapest LAB-ben

Kép:BGE

A klasszikus angolszász disputa (némileg könnyített) szabályai szerint zajló vitán az állító csapatnak bizonyítania, a tagadóknak pedig cáfolnia kellett az alábbi állítást: a magyar startup ökoszisztéma megfelelően támogatja a hazai startupok globálisan elért sikerét. Céljuk az volt, hogy minél több ember véleményét változtassák meg a közönség soraiból.

Humorban nem volt hiány, a felkészült csapatoktól záporoztak a frappáns – na és persze olykor a szórakoztatóan félresikerült vagy félreütött – érvek, eközben, aki akart, akár a StartLAB – a BudapestLAB egy másik rendszeres programja – szórólapjaiból készített tölcsérekben kínált pattogatott kukoricát is rágcsálhatott.

Mindkét csapat tagjai (itthon talán meglepően) precíz módon tartották magukat a szoros időkorlátokhoz – hiszen érveiket és cáfolataikat 2-3 percben kellett kifejteniük –, azonban ez a nehezítés sem szabott gátat annak, hogy minden megszólalásukban akár egy laikus számára is érthető és izgalmas érveket fejtsenek ki.

Szó esett többek között arról, hogy milyen dinamikusan fejlődik a hazai ökoszisztéma – és, hogy ez valódi támogatást jelent-e a startupoknak. Arról, hogy gond-e, hogy Magyarország az első százba sem fér be az ökoszisztémákat rangsoroló toplistákon (vagy csak ki kell várnunk, hogy odaérjünk), esetleg jobb lenne inkább az egyedi sikersztorikra koncentrálnunk. Összecsaptak az érvek annak kapcsán, hogy a Szilicium-völgyhöz kell-e mérni a hazai (és így elenyésző) befektetéseket, vagy inkább a fragmentált európai piachoz kéne mérni magunkat, és önmagunkhoz viszonyítva vizsgálni a támogató közeg fejlődését. Előkerült a növekedés/minőségi fejlődés dilemmája, a magyar ökoszisztéma versenyelőnye – amely abban áll, hogy a színvonal ugyanaz, de a tehetség és a megélhetés jelentősen olcsóbb, mint más országokban –, és az is, vajon mi okból ruháznak be a befektetők magyarországi fejlesztésekbe.

Ja, és volt szó egerekről, mókusokról és szteroidos patkányokról is. 🙂

Ilyen hangulatban telt a szakmai tájékoztatónak, gondolatébresztőnek is tökéletesen beillő Startup Disputa — tréfás huzavonából és a szellemi táplálékból egyaránt nem volt hiány. A legközelebbire is mindenképp érdemes lesz ellátogatni!

Köszönjük a vitázó csapatok tagjainak, hogy velünk tartottak!

Az állító oldal csapatkapitánya Csákné Filep Judit, a BudapestLAB tudományos vezetője, két társa pedig Pál Marcell, a Brewie alapítója és Ács Zoltán, a Design Terminal inkubációs programjának vezetője volt. A tagadó csapatot Radácsi László, a BGE vállalkozásfejlesztő igazgatója vezette, ő pedig Bodó Pétert, a Route4U alapítóját, valamint Halaska Gábor újságírót, az Insiderblog.hu alapítóját tudhatta maga mellett.