Így tegyünk betartható újévi fogadalmakat

Az újévi fogadalmak népszerű, és az esetek nagy részében teljesen haszontalan dolgok. Ha tényleg nem csak a levegőbe akarsz beszélni, érdemes betartani velük kapcsolatban néhány szabályt.

Az emberek nagy része minden évben újévi fogadalmakat tesz, hogy aztán nagyjából egy héten belül megszegje azokat. Fura egy passzió… A fogadalmak alapvetően nagyszerű dolgok, de ha rosszul állsz hozzájuk, szinte esélytelen, hogy betartsd őket. Így pedig sokkal inkább elveszik a motivációdat és az önbecsülésedet, vagyis hátráltatni fognak, nem előre lendíteni. A betartható, és így vágyak elérését segítő fogadalmaknak pedig elég egyszerű szabályai vannak.

újévi fogadalom

Kép:Pexels

Légy konkrét!

Egy betartható fogadalomnak – elérhető célnak – nagyon konkrétnak kell lennie. Az „idén bedurrantom a rakétákat” szuperül hangzik, csak éppen nem jelent semmit. Mit akarsz? Több vevőt? Nagyobb vásárlói kosarat? Több visszatérő vásárlót? Nagyon konkrétan kell megfogalmazni, hogy mi a cél ahhoz, hogy tudd, mit kell tenned az elérése érdekében és ellenőrizni tudd, hogy valójában elérted-e.

A folyamatra, és ne a célra koncentrálj!

Talán a leggyakoribb újévi fogadalom az „idén lefogyok”. De valószínűleg a „meggazdagszom” valamilyen formája is a toplistán van. De nagyon ritkán tervezzük meg az ilyen típusú mondások esetén, hogy hogyan is fogjuk elérni, amire vágyunk. Pedig a kilók nem ugrálnak le csak úgy maguktól és a sok pénzhez is venni kell legalább egy lottószelvényt…

Az egyetlen mód, hogy valóban elérd, amit szeretnél, hogy pontosan megtervezed a folyamatot, ami a célhoz vezet. Milyen mérföldköveket tudsz meghatározni köztes pontként? Hány napra, vagy hónapra van szükség ahhoz, hogy elérd ezek közül az elsőt? És a következőt? Ennek fényében mikorra reális, hogy a végső célt is kipipáld?

Bár nem üzleti ügy, de kiválóan szemléltethető a „bikini body” példán a dolog. Ha januárban eldöntöd, hogy júniusra a legjobb formádba lendülsz, meg kell határoznod, hogy heti hány és milyen típusú edzést tervezel, nem árt, ha még egy edzővel is beszélsz, aki segít csekkolni, hogy mennyire reális a dolog. Ha eddig meg sem mozdultál, nem valószínű, hogy sokáig bírod majd a heti öt edzést holnaptól. (Egyetlen héten át bírtad egyáltalán?) Ha viszont heti egy félórás kocogást tervezel, az szuper, de nem leszel nyárra bikinimodell tőle.

Légy kitartó!

A legtöbb fogadalommal az a baj, hogy bármilyen lelkesen kezdünk is bele az elején, a lendület általában rohamosan csökken. Vagyis biztosítanod kell valahogy a kitartást, hosszú távon. Ennek egyik fontos eszköze a fent már leírt mérföldkövek beiktatása. Ha vannak olyan köztes pontok (kisebb célok), amelyek elérését sikerként el lehet könyvelni, az segít a lendületed fenntartásában.

De lehet némi külső segítséget is igénybe venni. Hogy mire gondolunk? Legyen valaki, aki számon kéri rajtad, amit megfogadtál. Nincs szükség egy szigorú szülőre, használd a nyilvánosság erejét! Mondd el a fogadalmadat minél több embernek, lehetőleg olyanoknak, akik előtt nagyon nem szeretnéd égetni magad a későbbiekben. Közöld velük, hogy mit fogadtál meg, és aztán sok szerencsét ahhoz, hogy mindegyiküknek elmagyarázd, miért is adtad fel útközben.