Ezek a lépések a tervtől a tettig

Változzak? Változom. Elkezdjem? Már el is kezdtem.

Év eleje.

Szorgalmi időszak kezdete.

Ilyenkor érezzük, hogy valami új veszi kezdetét. Ilyenkor általában fogadalmakat is teszünk. Le fogok fogyni, többet sportolok, kevesebbet iszom, jobban tanulok, bejárok előadásokra, az összes beadandót időben leadom; elindítom a saját vállalkozásom – folytathatnánk a sort a végtelenségig.
Facebook postok, Instagram bölcsességek és Tiktok videók hada szól arról, hogy ideje belevágni a tervek valóra váltásába, és a szorgalmi időszak elején tele vannak az előadók az egyetemen. Peregnek az instasztorik a termekből, és több salátát látni ilyenkor a Facebookon, mint a zöldek nyári szezonjában.

kutya vágyik süti után

Kép:Unsplash

Éhség az újra, kíváncsiság, szándék a változásra

Ismerős az, hogy a göndör hajú emberek egyenes, míg az egyenes hajúak göndör frizurára vágynak? A szőkék barnák akarnak lenni és fordítva? Az újdonság az emberek nagy része számára vonzó. Valahogy bennünk kódolt a vágyakozás arra, ami nincs, vagy nem úgy és nem olyan van belőle, amit szeretnénk. Az új kezdetek pedig segítenek lendületet venni és elkezdeni a változást. (Kutatások szerint még hétfőnként is inkább bele tudunk kezdeni valamibe, mint a hét végéhez közeledve.) A kérdés az, hogy meddig tudjuk tartani ezt az újat, ezt a változást. hogy valóban elérjük a most lelkesen kitűzött célokat

Mindenkiben ott van a lehetőség, hogy saját maga jobb kiadása legyen. Ahhoz viszont, hogy ne akadjunk el az oda vezető úton, a fogadalmakat is érdemes megtervezni ahhoz, hogy valós változást érjünk el.

1. Csinálj helyet az újnak!

A hosszútávon tartható új szokások kialakítása nem egyszerű. Először a régi hátráltató szokásaidból ki kell dobni párat, hogy helyet csinálj az újnak, vagy régi újnak. Ha a már meglévő full napjaidat akarod még több programmal megerőszakolni, akkor nem fog működni. És mivel az új szokásaidnak még nincs helye így ezek fognak először kiesni a naptárból. Tudatosan készíts helyet ezeknek! Nézd végig egy heted és engedj el programokat, amelyek nem támogatnak. Lehet, hogy régen jó volt, vagy élvezted, de mára nem ad semmi újat és semmi jót. Ezeket szedd ki a napjaidból. Ez lehet, hogy kezdetben 10perc egy nap, de lehet, hogy rájössz, hogy órákat szabadíthatsz fel egyes cselekvések elengedésével.

2. Mérd fel a valóságot!

Fontos, hogy tudd honnan indulsz, mi az, amire építhetsz. Az alapozás folyamata nem kihagyható, ezt ismerjük a pesti éjszakából is. Ennél az alapozásnál fontos, hogy miden részletre figyelj. Mennyi időt tudsz az új szokásaidnak szentelni? Mennyi erőforrásod van rá? Van e szükséged bármilyen külső segítségre hozzá? Tudsz e kitől/mitől segítséget kérni? Mi minden áll a rendelkezésedre? Jegyzetelj le mindent magadnak, hogy kristálytisztán láthass!

3. Tisztázd a szándékaid!

A fogadalmak nagy többsége ott csúszik meg, hogy nem is igazán a sajátunk. Nem tudjuk mi az oka, hogy megfogadjuk, nem értjük miért is csináljuk az egészet. Ha igazán stabil szokást szeretnél beépíteni fontos, hogy tisztázd belső indíttatásod. Miért csinálod az egészet? Mi az az érték, amit el szeretnél érni? Boldogság? Szeretet? Törődés? Siker? Öröm? Biztonság? Egyensúly? Melyik az az érték amelyik irányába el szeretnél indulni? Melyik érték vezessen? Amikor ezt az értéket keresed, vizsgáld meg mi az a belső motiváció és indíttatás, amiért elindulsz ezen az úton. Mi az az absztraktabb nagy érték, ami felé haladni szeretnél, és ami katalizátorként hathat az egész tervedre. Ha ez az érték lebeg a szemed előtt biztosan, hogy akarod majd csinálni és biztosan, hogy lesz kitartásod végig vinni a változást. Hagyj időt magadnak ezen elmélkedni, gondolkodni megérezni. Rómát sem egy nap alatt építették.

4. Adj magadnak határidőt!

Ebben a szakaszban figyelj arra, hogy olyan mérföldköveket rakj le magad elé, amiket az előző lépések alapján tudsz tartani. Fontos, hogy merj nagyot álmodni, de ahhoz, hogy hosszútávú sikert érhess el nem hagyható ki a racionalitás. Határozz meg olyan célokat magadnak, amiket képességeidhez mérten el tudsz érni. Lehet, hogy valaki le tudja futni holnap a maratont, de te csak száz métert. Ez teljesen rendben van. Saját céljaid fogalmazd meg, ne másokhoz mérten állapítsd meg ezeket az ellenőrzőpontokat. Ne felejtsd el, hogy úgy add meg ezeket a célokat, ha egy idegen ránéz értse. Legyen konkrét, mérhető, képes vagy elérni, reális, és rendelj hozzá határidőt. (SMART) Mindezeket figyelembevéve azért olyat fogadj meg célként. Alakítsd ezen mentén a fogadalmaidat.Pl.: 2022. március 4-ig minden makró előadásra bemegyek. vagy 2022. április 14-ig heti kétszer tartok húsmentes napot.

5. Tervezz!

Ha megszülettek ezek a fogadalmak, célok akkor készíts tervet. Nézd végig mit, mikor szeretnél elérni, ehhez mit kell megtenned. Készíts egy listát mikor mit kell megtenned. Praktikus lehet, ha úgy írod ezt meg, hogy ki tudd jelölni, ha megcsináltad. Készítsd el úgy, hogy legyen benne kihívás, de illeszkedjen a napirendedhez. A tervezés során figyelj arra, hogy ne csak egy tervet készíts, legyen A, B és C terved is. Térj ki minden részletre, minden cselekvésre, amit meg kell tenned ahhoz, hogy elérd a kívánt célt. Ha van egy olyan tervező, amit szívesen használsz ne félj bevetni ezen a ponton. Van, akinek a papíralapú, régi módszerek válnak be, de ha mindent appban csinálsz, erre is fogsz találni megfelelőt. Légy kreatív, de szánj arra időt, hogy megalkosd a „mestertervet”-t!

6. Cselekedj!

Ha megvan a cél, megvan az irány, tudod hogyan mész, akkor nincs más hátra, mint előre. Eljött az idő a cselekvésre. Itt már pihentetheted a kreativitásod és belevághatsz a terved megvalósításába. Kövesd a saját tervedet!

+1. Ellenőrizz néha!

Ha elérkezik a várva várt nap, amit a 3. lépésben megfogalmaztál magadnak, akkor ellenőrizd magad. Megcsináltál mindent a tervből? Ha esetleg mégsem, mi volt az oka? Helyesen választottál célokat, mérföldköveket? Változott bármi a valóságodban? Még mindig ugyan az a szándék vezérel? Ha megvannak a válaszaid ezekre a kérdésekre, frissítsd a terved! Kezdd el újra az első lépéstől és adj új határidőket, új célokat magad számára! A tervek általában változnak, ezzel semmi gond. Újratervezni mindig ér. Ha feladod, akkor viszont biztosan nem jutsz el a célig.

Ha ezeket a lépéseket követed, nagyobb esély van arra, hogy még áprilisban is bemész majd előadásra, elindulsz az egészségesebb élet felé, vagy esetleg elkezded beindítani a saját vállalkozásod. A változásra mindig van lehetőséged.

Ha szeretnéd a gyakorlatban is kipróbálni a valóra váltható tervezést segítő eszközöket, és BGE hallgató vagy, gyere el a Budapest LAB önfejlesztő workshopsorozatának első idei alkalmára! Kattints a részletekért!