A BGE is részt vesz a kkv-stratégia kidolgozásában

A terület meghatározó szakemberei – köztük a BGE vállalkozásfejlesztési igazgatója – bevonásával indította el az ITM a 2019-2030-as időszakot átfogó hazai kkv-stratégia szakmai kidolgozását.

Dr. György László az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára és kollégái nagy léptekkel kezdtek el dolgozni a májusra tervezett “kkv-stratégián”, ami kis- és középvállalkozások 2019-2030 közötti fejlesztési irányait fogja majd össze.

A Minisztérium felkérésére 2019. január 25-én Szepesi Balázs helyettes államtitkár vezetésével ült össze a témával foglalkozó jeles közgazdászokból, kutatókból álló szakmai grémium. Ennek tagja dr. Radácsi László, a BGE vállalkozásfejlesztési igazgatója mellett többek között Csath Magdolna, Drótos György és Czakó Erzsébet a Corvinusról, Szerb László Pécsről, Maurer Szemere és Tölg-Molnár Beáta a VOSZ-tól, Regős Gábor a Századvégtől, Hágen István a Szent István Egyetemről, Borbás Gabriella a Hétfa Kutatóintézettől és Lakatosné Lukács Zsuzsanna a SEED Alapítványtól valamint Zsabka Zsolt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozat elnöke.

stratégia tervezés

Kép:Pixabay

A közösen megalkotandó Stratégia célja az ITM versenyképességi és innovációs céljainak szolgálata, a kkv-fejlesztési kormányzati intézkedések összehangolása és a 2021-2027-es fejlesztési időszak kkv programjainak megalapozása.

Ennek érdekében az első megbeszélés három fő kérdésköre a kkv-kat érintő fő trendek, kihívások, tennivalók mellett az volt, milyen tevékenységekre kellene fókuszálni a kkv-k megerősítését célzó kormányzati lépések tervezése során.

A szakértők nyíltan beszéltek a gyakorlatban tapasztalható problémákról, ami megalapozása lehet egy szakmai konszenzusra épülő kormányzati stratégiának.