5 ember, aki sikerhez segíthet

A vállalkozói lét előnyei között egyértelműen fontos a függetlenség. De hiába tűnnek úgy a sikeres cégvezetők, hogy egyedül szállnak szembe mindennel, valójában mindannyian kapnak segítséget a körülöttük lévőktől.

Aki vállalkozó lesz, általában arra vágyik, hogy ne legyen többé főnöke, ne mások szabják meg neki, hogy kivel dolgozik együtt, vagy milyen határidőket vállal, és ne legyen senki, aki helyette aratja le a babérokat. A legvonzóbb az egészben, hogy saját sorsunkért leszünk felelősek és csak magunknak tartozunk elszámolással.

Bár a híres vállalkozók úgy tűnnek, mint akik egyedül szállnak szembe a viharokkal és jutnak a csúcsra, valójában mindannyian segítséget kapnak a körülöttük lévő emberektől. Szóval meghozhatjuk a saját döntéseinket és megszabhatjuk magunknak az irányt, de ha annyira hatékonyak és befolyásosak szeretnénk lenni, amennyire csak lehetséges, érdemes másokra támaszkodni. Az entrepreneur.com szakértői összeszedték a legfontosabb embereket.

sziklamászó kötéllel segíti a másikat

Kép:Pexels

Kell mentor, akire felnézünk

Egy jó mentor szinte nélkülözhetetlen – főleg egy kezdő vállalkozó számára. A sikeres vállalkozók többsége már nem az első cégét vezeti, elkövetett számos hibát, átélt számos kudarcot, és tanult azokból. Ha tanácsaival segít minket, nem kell mindent a saját bőrünkön megtapasztalnunk. Egy mentor felbecsülhetetlen értékű tippeket, útmutatást adhat úgy, hogy a legtöbbször semmit nem vár cserébe. Ráadásul kapcsolatrendszere révén is komoly segítséget nyújthat az előrejutásban.

Kell partner, akit tisztelünk

Akár az első pillanatban társakkal vágunk bele az üzletbe, akár később találjuk meg a tökéletes üzleti partnert, ha társat találunk az élet e területén is, az a tapasztalatok szerint jelentősen növeli a vállalkozói siker esélyét. Két ember, még ha sok mindenben egyetért is, biztos, hogy másban erős, a legjobb képességek pedig jótékonyan egészítik ki egymást. Persze csak akkor, ha megvan a szükséges bizalom és tisztelet a partnerek között. Ez abban segít, hogy a kapcsolatot ne rongálják olyan alantas dolgok, mint az önzés vagy a manipuláció.

Egy igazán jó üzleti partner megtalálása nem könnyű feladat, sokszor éppúgy bedőlünk a látszatnak, ahogy a párkapcsolatoknál is. De ahhoz hasonlóan, ha végre megvan az „Igazi”, sokkal többre juthatunk.

Kell megbízható kolléga, aki segít húzni a szekeret

A legkiemelkedőbb elme sem képes egyedül sikerre vinni egy komoly céget. Ha túl akarunk lépni az egyszemélyes cirkusz állapoton, szükség van megbízható, felelősséget vállalni képes kollégákra, akik segítenek napról napra ellátni az operatív feladatokat és kreatív ötleteikkel kiegészítik a vezető elképzeléseit. Mivel valójában ők „csinálják” a céget a mindennapokban, muszáj, hogy olyan emberekkel dolgozzunk, akikről elhisszük, hogy képesek ellátni a feladatukat, vagy legalább szólni fognak, ha gondban vannak.

A cégkultúra erősen befolyásolja, hogy kikkel leszünk képesek hatékonyan együttműködni, mert az ideális kolléga nem csak szakmailag megfelelően felkészült, de a személyisége is passzol a cég értékeihez.

A legkiemelkedőbb elme sem képes egyedül sikerre vinni egy komoly céget.

Kell egy igaz barát, aki a cégen kívüli élethez köt

A barátok többet segíthetnek a vállalkozói sikerben, mint gondolnánk. De csak akkor, ha hagyjuk nekik. Ha az üzlet beindul, a vállalkozók hajlamosak szó szerint éjjel-nappal dolgozni. Persze erre olykor szükség lehet, de ha állandósul a dolog, ott valami gond van. Nem szabad, hogy feláldozzuk a személyes kapcsolatainkat a cégért, fontos, hogy tartsuk meg a határokat és maradjon tér a magánéletünknek is. Ebben pedig sokat segít, ha vannak olyan barátaink, akikkel a találkozást elég fontosnak érezzük ahhoz, hogy felálljunk miattuk az asztaltól. Vagy akik barátilag meglódítanak kissé, ha mégsem indulnánk magunktól.

A munka-magánélet egyensúly fontossága nem csak jól hangzó szólam. Ez az, ami segít, hogy ne égjünk ki, még mielőbb berobbannánk.

Kell a család, ami támogat

Végül, de nem utolsó sorban, soha ne becsüljük le a család erejét és fontosságát! Ők már azelőtt is velünk voltak, hogy vállalkozásba kezdtünk volna, és ott lesznek a végén is, akár világsiker, akár hatalmas bukás lesz az.

Ne féljünk megosztani a hozzánk közel állókkal a problémákat, félelmeket és kihívásokat! Ha magunkban tartjuk őket, csak még stresszesebbé válunk és elszigeteljük magunkat tőlük. Tudatosan figyeljünk arra, hogy elegendő időt töltsünk velük és aktív részeseivé tegyük őket annak az útnak, amelyen éppen haladunk! Többet segíthetnek, mint gondolnánk. A lelki támaszon túl számos történet szól sikeres vállalkozókról, akiknek az induláshoz a nagyi összegyűjtött pénze volt a kulcs, vagy ahol valamelyik szülő szakértelme adta az alapot a tervhez.